Tim Wouters van Stichting Strandexploitatie Veere.
Volledig scherm
Tim Wouters van Stichting Strandexploitatie Veere. © Lex De Meester

Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan

VLISSINGEN -  Dit wordt de zomer van de smalle stranden. Van zand zonder loopplanken, van zoeken naar prullenbakken en van strandhuisjes die noodgedwongen moeten verhuizen. Oorzaak: vanwege de stikstofcrisis kan het strand niet worden opgespoten. Intussen knabbelt de zee onvermoeibaar aan het Zeeuwse strand. Op veel plekken is het al akelig smal geworden. ,,Misschien moeten we van bepaalde stukken strand gaan zeggen: bij hoog water niet gebruiken.”

Aan het woord is Theo Nieuwenhuizen van Habo, dat de Schouwse stranden beheert.  ,,Er zijn plekken waar we nu haast al niet meer langs kunnen, als het vloed is. Bij Renesse, op de Kop van Schouwen ook. Stukken strand waarvan we ons afvragen: kan de reddingsbrigade daar in geval van nood wel door?” Hij maakt zich zorgen, net als Tim Wouters van Stichting Strandexploitatie Veere (SSV): ,,Wij plaatsen op Walcheren elk jaar 15 kilometer aan loopplanken, prullenbakken en douches.  We weten nu al: dit jaar zijn er stukken waar het te smal is om dat soort voorzieningen te plaatsen.”

Brede stranden

Rijkswaterstaat laat jaarlijks strand opspuiten om het zand aan te vullen dat de zee heeft opgeslokt. Op die manier blijven de stranden breed, wat fijn is voor de badgasten, en de kust beschermd, waardoor Zeeland niet verdrinkt. Voor Rijkswaterstaat telt eigenlijk alleen het laatste: de kustveiligheid. De kust is in stukken opgeknipt, die om de vier jaar - ongeveer - aan de beurt zijn. Zeeuws-Vlaanderen is net geweest. In de periode 2020-2021 komen de westkop van Schouwen en de Walcherse stranden Breezand, Westkapelle-Zoutelande en Dishoek-Vlissingen.

Stikstofproblemen

Maar de opdracht is nog niet verstrekt. ,,Dat werk had vorig jaar augustus al aanbesteed moeten zijn", weet directeur Pieter Janssen van het Vlissingse bedrijf Delta Coastal Services. ,,Rijkswaterstaat wil die opdracht wel geven, maar kan niet.” Vanwege de stikstofproblemen worden er geen vergunningen verstrekt voor activiteiten die zorgen voor extra neerslag van stikstof in de Natura 2000-gebieden.  Janssen: ,,Alleen als de kustveiligheid in het geding komt. Dan mag er een noodsuppletie worden gedaan.”

Te weinig zand

Nieuwenhuizen is er niet gerust op. ,,Bij strandpaviljoen Zuid-Zuid West in Renesse en De Zwaluw zien we heel snel strand verdwijnen. Renesse is net opgespoten. Rijkswaterstaat heeft daar veel minder zand bij gedaan dan er weggespoeld is.  Daar maken we ons zorgen over. Een paar flinke stormen er overheen en we hebben een probleem. We hadden graag gezien dat daar een paar meter méér op was gegaan", zegt Nieuwenhuizen. ,,Bij Scharendijke hebben ze dat wél gedaan. Daar was het heel nodig.”

Als Habo werk heeft op het strand bij Renesse, houden ze al rekening met hoogwater, vertelt Nieuwenhuizen. ,,Er is daar een stuk waar het strand steeds smaller wordt. Als het daar erg druk is, moet je flink manoeuvreren om er langs te komen. Er zijn stukken waar de reddingsbrigade niet over het strand kan, wat altijd de kortste weg is, maar een stuk achter de duinen langs moet.”

Geen loopplanken

Tim Wouters van de Stichting Strandexploitatie Veere kijkt uit over het strand van Zoutelande. De afkalving is goed te zien, wijst hij. ,,Strand is dynamisch; wind en golven laten het aangroeien of kalven het af. We wachten daarom tot maart voor we definitief besluiten wat er nog kan op een bepaalde plek. Tussen Zoutelande en Westkapelle zijn stukken strand waarvan we nu al weten: daar kunnen we geen loopplanken leggen. Bij Dishoek ook. Douches of prullenbakken kun je hoger zetten, maar vóór een strandhuisje wil je toch zo'n zeven meter strand vrij laten. Je wil vanuit je strandstoel niet recht op een prullenbak kijken. In extreme gevallen moeten we de huurders wellicht voorstellen om naar een andere locatie uit te wijken.”

Serieus probleem

Met die kustveiligheid zit het wel goed, laat Rijkswaterstaat weten. Een smal strand zegt niet alles: onder water liggen nog grote massa’s zand voor de kust. Er is nog tijd: als het strand maar vóór 2022 opgespoten is. De aanbesteding is uitgesteld tot komende zomer. Tim Wouters: ,,Het móet vóór de zomer van 2021 uitgevoerd zijn, anders hebben we een serieus probleem met de recreatie. Met het zand dat er nu ligt, houden we het geen twee seizoenen vol.”