Haringhappen is voor de echte volhouders

videoSINT KRUIS - Je moet er maar zin in hebben, haringhappen na vier dagen feesten. Her en der in Zeeuws-Vlaanderen kwamen echte carnavalvierders traditioneel bijeen voor het haringhappen. ,,Veel water drinken helpt beter dan die vis eten, vind ik persoonlijk.”

,,Of het druk wordt, is altijd maar afwachten, maar gezellig is het wel.” Greetje Hermie van café Zeelandia in Sint Kruis is de laatste jaren gastvrouw voor het haringhappen op aswoensdag. Carnavalvierders uit Uulehat (Aardenburg) strijken in de namiddag (eerst uitslapen of opruimen) bij haar neer voor hun traditionele portie rauwe vis. Met of zonder uitjes. 

De Nachtuuln komen traditiegetrouw haringhappen bij Greetje Hermie (rechts), Prins Bennie Murphy 1 (tweede van links) en voorzitter Germen Modde (tweede van rechts) laten  de haring smaken.
Volledig scherm
De Nachtuuln komen traditiegetrouw haringhappen bij Greetje Hermie (rechts), Prins Bennie Murphy 1 (tweede van links) en voorzitter Germen Modde (tweede van rechts) laten de haring smaken. © Camile Schelstraete

Een mooi excuus

Het haringhappen op aswoensdag, de dag na carnaval, is een vast onderdeel van het carnavalsfeest. Na vier dagen ‘de beest uithangen’ is nu de vastentijd aangebroken. In de veertig dagen tot Pasen is het de bedoeling dat sober wordt geleefd en gegeten. Haring is voedzaam waardoor het vasten wat makkelijker is vol te houden. Dit is althans één van de officiële verklaringen. De officieuze uitleg is dat vette vis een probaat middel zou zijn tegen een kater. Een andere is dat haringhappen een mooi excuus is nog één keer bij elkaar te komen in het café; een extra dagje carnaval.

Quote

Of het druk wordt, is altijd maar afwachten, maar gezellig is het wel

Greetje Hermie, café Zeelandia Sint Kruis

Greetje hoeft woensdagmiddag alleen de tap te bemannen. De mannen van De Nachtuuln, de Aardenburgse carnavalsvereniging, zorgen zelf voor de vis. Of die allemaal wordt opgegeten, verschilt van jaar tot jaar. ,,Wie zin heeft, die komt", zegt voorzitter Germen Modde van De Nachtuuln. Zelf hapt Modde graag een harinkje mee, maar of dat nou werkt tegen een kater? ,,Veel water drinken helpt beter dan die vis eten, vind ik persoonlijk.”

  1. Amerikaanse vlieger overleefde drie crashes
    PREMIUM

    Amerikaan­se vlieger overleefde drie crashes

    SLUIS - De 94-jarige Frances Keelan had haar koffers al klaar staan om van Chicago naar Nederland te reizen. Ze is de weduwe van een Amerikaanse vlieger uit de Tweede Wereldoorlog met een zeer opmerkelijk verhaal. Het is een van de vele persoonlijke belevenissen die beschreven staan in deel 3 van het standaardwerk Luchtoorlog boven Zeeland van Wim de Meester en Kees Stoutjesdijk. Het boek zou komende maand worden gepresenteerd in het Belfort in Sluis. De bijeenkomst is vanwege de corona-crisis afgelast en dus blijft Frances noodgedwongen thuis.