Vlaamse politie houdt Nederlandse automobilisten aan bij de Belgische grens.
Volledig scherm
Vlaamse politie houdt Nederlandse automobilisten aan bij de Belgische grens. © ANP

Grote onrust aan de grens: mag je nou wel of niet via België naar Nederland rijden?

TERNEUZEN - Mag je nou wel of niet vanuit Zeeuws-Vlaanderen via België naar Nederland rijden? Een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken zei gisteravond tegen de PZC van wel. Maar Veiligheidsregio Zeeland kan dat niet bevestigen. Die heeft daarom vanochtend opheldering gevraagd aan het Nationaal Crisiscentrum. Tot die tijd houdt de Veiligheidsregio vast aan wat ze weet: alleen met een verklaring mag je door België reizen.

Sinds 18 maart geldt in België een verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland, waaronder Nederland. Grensarbeiders en vracht- en dienstenverkeer vallen niet onder dit verbod, mits zij een verklaring bij zich hebben. De Belgische autoriteiten controleren daarop.
Gisteren ontstond grote onrust toen het coronacrisiscentrum in Brussel verklaarde dat iedereen die vanuit Zeeuws-Vlaanderen via België naar bijvoorbeeld Bergen op Zoom rijdt een enorme boete riskeert. 

Brussel zegt ‘ nee’, Den Haag zegt ‘ja’

Een woordvoerder van het ministerie van Binnelandse Zaken in Den Haag zei gisteravond tegenover de PZC dat dat niet klopt. Wie in Zeeuws-Vlaanderen woont en via Belgisch grondgebied naar een ander deel van Nederland wil rijden, mag dat gewoon doen, aldus het ministerie. Daaraan werd toegevoegd dat de automobilist zijn verantwoordelijkheid moet nemen en niet ook nog even moet gaan tanken in België. Want dat mag niet.

Wat is waar?

Veiligheidsregio Zeeland krijgt nu heel veel vragen van verontruste bewoners: wat is waar? Mag je wel of niet via België naar Nederland rijden? De VRZ houdt vooralsnog vast aan de richtlijnen van de Belgische overheid en het nationaal crisiscentrum: zonder verklaring mag je niet door België rijden. Naar aanleiding van de uitspraken van de woordvoerder van de minister heeft de Veiligheidsregio vanochtend opheldering gevraagd aan het nationaal crisiscentrum. Daar wacht VRZ op. Als mensen inderdaad via België naar Nederland mogen reizen, zal ze het bericht op haar website daarover aanpassen.