Volledig scherm
De trailer met grondstoffen voor een xtc-lab. © Politie

Gigantische drugvangst Rilland, grondstoffen voor 1 miljard pillen uit xtc-lab in truck (video)

UpdateRILLAND - Grondstoffen voor de productie van 1 miljard xtc-pillen zijn donderdag aangetroffen in een oplegger in Rilland. Het is de grootste vangst van grondstoffen voor synthetische drugs ooit in het werkgebied van de politie Zeeland en West-Brabant. De vrachtwagen stond op het gemeentelijke parkeerterrein aan de Bathseweg.

De waarde van de grondstoffen loopt in de honderdduizenden euro's, aldus de politie. Maar met de ontdekking van de truck is verhinderd dat voor een vele malen groter bedrag drugs zijn gemaakt. Xtc-pillen gaan van de hand voor prijzen variërend van een paar tot tien euro.

,,Normaal zijn we al blij als we één pallet geconcentreerde caustic soda (ook wel bekend als grondstof voor afvoerontstopper) vinden, nu troffen we er veertien aan'', zei een politieman donderdagavond om een idee te geven van de omvang van de vangst. Het gaat in totaal om 15.000 kilo caustic soda. In de vrachtwagen stonden naast containers met 3000 liter aan hulpstoffen voor de productie van mdma (het werkend bestanddeel van xtc) meer dan honderd flessen van het zeer licht ontvlambare waterstofgas.

Diefstal
Deze flessen moeten van diefstal afkomstig zijn want particulieren mogen ze niet kopen. ,,Levensgevaarlijk'', noemt de politie de explosieve cocktail van alle materialen in de trailer. ,,Als deze vrachtwagen een ongeluk had gekregen en die grondstoffen waren met elkaar in aanraking gekomen had je vlammen gekregen die in half Zeeland zichtbaar waren geweest.''

De Nederlandse vrachtwagen stond al een tijdje achter op het openbare gemeentelijke parkeerterrein, onzichtbaar vanaf de weg. Dat wekte argwaan en de politie werd gewaarschuwd. Die ontdekte aan het einde van de middag wat er in de trailer zat.

De inhoud van de vrachtwagen is donderdagavond afgevoerd. De truck met oplegger is weggesleept en zal nader onderzocht worden op onder meer dna-sporen. De brandweer assisteerde de politie bij het onderzoek.

In de nacht van dinsdag op woensdag werden 35 jerrycans met chemisch afval gevonden op de Vlierlingweg in Rilland. Of er enig verband is tussen de spullen in de vrachtwagen en het afval dat aan de Vierlingweg was gedumpt is niet duidelijk.

Volledig scherm
Politie-agenten bij de trailer die volstaat met grondstoffen voor een xtc-lab. Foto Johan van der Heijden
Op de Bathseweg bij Rilland is donderdagmiddag een vrachtwagentrailer aangetroffen met daarin een grote partij grondstoffen voor een xtc-lab. Volgens de politie gaat het om een uitzonderlijk grote hoeveelheid, waarmee 1 miljard pillen kunnen worden gemaakt.