Volledig scherm
Gery de Cloedt © Camile Schelstraete

Gery de Cloedt: breng 5.000 vluchtelingen onder in de Hedwigepolder

NIEUW-NAMEN - Gery de Cloedt, de eigenaar van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen, biedt zijn voor ontpoldering bestemde land aan voor grootschalige opvang van vluchtelingen.

Dat meldt actualiteitenprogramma EenVandaag.

De Cloedt, heeft plannen voor een „Heumensoordachtige” opvanglocatie die 5000 vluchtelingen onderdak biedt. Het voorstel is inmiddels ingediend bij de gemeente Hulst en de provincie Zeeland. De Cloedt hoopt naar eigen zeggen dat er iets nuttigs gebeurt met zijn land, voordat dit verdwijnt.

Nederland sloot in 2005 een verdrag met België waarin het beloofde de Hedwigepolder onder water te zetten, als tegenprestatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. De Cloedt en een groep Zeeuwen verzetten zich sindsdien tegen het blank zetten van het land. In 2014 oordeelde de Raad van State dat de betwiste polder toch onder water moet.

EenVandaag zendt dinsdagavond een interview uit waarin De Cloedt zijn aanbod toelicht. Hij geeft daarin aan niet te hopen dat hij het besluit de polder onder water te zetten nog tegen kan houden, maar dat hij in dat geval graag ziet dat er tot die tijd wat nuttigs mee gebeurt.

Veel gemeenten hebben bij het COA aangegeven kleinschalige opvang van vluchtelingen te willen faciliteren. Maar het COA zegt uit efficiency-overwegingen liever grootschalige opvang te organiseren.