Volledig scherm
De potvis die aanspoelde in Domburg. © Lex De Meester

Geen stukken plastic in maag potvis

DOMBURG - In de maag van de potvis die vrijdag aanspoelde op het strand bij Domburg zaten geen stukken plastic. Dat concluderen onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde en Wageningen Marine Research na inspectie van de maaginhoud, meldt de Universiteit Utrecht op haar website.

De maaginhoud werd onderzocht in de sectiezaal van de faculteit Diergeneeskunde. Of de potvis ook microplastics heeft binnengekregen, is nog niet bekend. De resultaten van dat onderzoek, worden over een paar dagen verwacht. Dan is ook het onderzoek naar de darminhoud afgerond.

In de maag van de potvis werden wel resten van inktvissen, krabben, een zeeduivel en een kabeljauw gevonden. Alles wijst erop dat de walvis een paar dagen voor de stranding voor het laatst had gegeten en dat het dier dus honger heeft geleden. Op het strand werd al vastgesteld dat de potvis aan de magere kant was.

Potvissen kunnen wel 70 jaar oud worden. Het exemplaar dat in Domburg gestrand is, was een jong volwassen mannetje van tussen de 15 en 20 jaar oud. De definitieve leeftijd wordt nog vastgesteld aan de hand van onderzoek aan de tanden.

De 13,5 meter lange potvis werd vrijdag gevonden op het strand nabij standpaviljoen Brooklyn Beach in Domburg. De walvis is vrijdag en zaterdag ontleed door onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Naturalis. Het skelet is daarna overgebracht naar Naturalis en en andere delen naar de Universiteit Utrecht.

  1. Cel en taakstraffen geëist voor afranseling in Hulst

    Cel en taakstraf­fen geëist voor afranse­ling in Hulst

    MIDDELBURG – Tegen zowel de 38-jarige Sassenaar J. S. als zijn stiefzoon F. E. (23) is maandag in Middelburg een celstraf van vier maanden geëist. Zijn tweede stiefzoon, de 21-jarige J. E. en zijn 20-jarige vriend R. T. uit Hulst hoorden elk een taakstraf van 180 uur tegen zich eisen. Het viertal zou in de avond van 28 januari vorig jaar een Hulstenaar een enorm pak slaag hebben verkocht, waarbij zelfs een ketting werd gebruikt.
  2. Tbs met dwangverpleging geëist voor poging doodslag in Oostburg

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist voor poging doodslag in Oostburg

    MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie in Middelburg vindt dat de 37-jarige D. B. uit Oostburg moet worden ontslagen van rechtsvervolging en tbs met dwangverpleging opgelegd moet krijgen. B. wordt ervan verdacht op 5 augustus vorig jaar een medebewoner in een woning voor beschermd wonen in Oostburg met een mes in de borst te hebben gestoken. Het mes miste het hartzakje op enkele millimeters. Een poging doodslag, oordeelde officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk.