Volledig scherm
Joery van Stee won het ringsteken en wordt traditioneel gejonast. © Peter Nicolai

Folklore verveelt nooit

IJZENDIJKE - Van de twintig ringrijders die zaterdag aan de start verschenen op de 48e Folkloristische Dag, ging Joery van Stee (26) met de winst strijken. Hij won de felbegeerde pollepel en werd meteen gejonast door zijn maten.

Er was zaterdagmorgen een grote zucht te horen in het Zeeuws-Vlaamse land. Eentje van blijdschap in de landbouw en eentje van teleurstelling bij organisatoren van evenementen zoals de Folkloristische Dag van IJzendijke. De dag begon met een fikse bui.

Ovenkoek met boter

Al haast een halve eeuw trekken bezoekers, maar vooral inwoners van de streek, op de derde zaterdag van juli naar de oude vestingstad. Ze halen hun hart op aan het zien van de prachtige sjezen en trekpaarden, het ringsteken en de vele oude ambachten. En niet te vergeten de niet te versmaden ovenkoeken met boter en bruine suiker!

Van d’Ee tot Hontenisse

Gelukkig bedachten de weergoden zich. Misschien wel door het uit volle borst gezongen Zeeuw-Vlaamse volkslied met, al twintig jaar, voorzanger Herman van Liere. Gelijk na het luid schallende laatste refrein: Van d’Ee tot Hontenisse, van Hulst tot aan Cadzand, werd het droog en uiteindelijk ook zonnig op de Markt van IJzendijke. Hier stonden ruim vijftig kramen met oude ambachten en draaiden de versierde sjezen hun rondjes rond de markt. 

Volledig scherm
Stella (7 jaar) uit het Duitse Aachen aait een Belgische knol. © Peter Nicolai

Boodschappentassen breien

Het visserijmuseum had vrijwilliger Kees Kosten gestuurd voor een demonstratie netten breien. ,,Ik brei de hele dag milieuvriendelijke boodschappentassen”, aldus Kosten. ,,Ze zijn oersterk en hebben een handvat dat niet in de vingers snijdt.” Naast hem stond houtbewerker Francois Pauwels uit het Vlaamse Hoboken. ,,Ik kom hier al ruim tien jaar, het is hier gezellig en het onthaal is prettig, beter dan in België”, vertelde hij. ,,Verkopen? Nee, ik maak houtsnijwerk, dingen die in me opkomen. Er wordt veel gekeken, maar voor de verkoop moeten we vele jaren terug. Die tijd is geweest, maar we blijven allemaal komen.”

Quote

Soms hebben paarden gewoon echt geen zin. Dan krijg je ze ook niet op gang. Geen zin is geen zin, dan doen ze niets

Joery van Stee, Ringrijder

Langs de lange noordkant van de markt was het parcours voor de ringrijders uitgezet. Het geluid van de zware hoeven van de prachtige trekpaarden werd gedempt door een dikke laag zand. Maar liefst vijftien ton wordt hiervoor aangevoerd, al 48 jaar geschonken door de firma De Hoop.

Niet om te kopen

Die morgen was de strijd om de pollepel nog open: ,,Ik rij vandaag op Dorus”, vertelt Joery. ,,Dorus heeft er echt heel veel zin in. Dat kan ik zien aan zijn oren, die staan recht naar voren. Hij heeft het tempo er in deze morgen. Af en toe moet ik hem afremmen. Soms hebben ze gewoon echt geen zin. Dan krijg je ze ook niet op gang.” Zijn ze dan niet om te kopen, met een appel of zo? ,,Nee. Geen zin is geen zin, dan doen ze niets.”

Knabbelen

Dorus had er dus zin in, hij was ook nog eens heel nieuwsgierig. Handtassen van dames uit het publiek? Dat moest allemaal bekeken worden, liefst wilde hij er nog even aan knabbelen. Het kampioenschap ringrijden met trekpaarden werd gewonnen door Sebastiaan Sturm, ringrijden met versierde sjezen door Femke Dingemanse en Jan Jakobsen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement