In het Stadspark van Antwerpen stonden vijf bunkers verscholen in het struikgewas, tijdens de Bevrijdingsfeesten. Met het project Hunker maakten kunstenaarsduo Elke & Bruno de bunkers weer zichtbaar.
Volledig scherm
PREMIUM
In het Stadspark van Antwerpen stonden vijf bunkers verscholen in het struikgewas, tijdens de Bevrijdingsfeesten. Met het project Hunker maakten kunstenaarsduo Elke & Bruno de bunkers weer zichtbaar. © Elke&Bruno

Erfgoedorganisaties: verbind locaties Atlantikwall door middel van kunst

SLUIS -  Kunst kan hét bindmiddel zijn om restanten van de Atlantikwall breder onder de aandacht te brengen, er toekomstbestendige objecten van te maken en de bunkers met elkaar te verbinden. Dat vinden erfgoedorganisaties uit de ‘Atlantikwall-landen’.

 1. Manon van Opdorp: ‘Ik wil niet de grootste, maar wel de beste in het transport zijn’
  PREMIUM
  PORTRET

  Manon van Opdorp: ‘Ik wil niet de grootste, maar wel de beste in het transport zijn’

  Op 28-jarige leeftijd nam Manon van Opdorp (40) de Van Opdorp Transportgroep in Sas van Gent over van haar vader. Dat was niet haar droom, maar door zijn terminale ziekte, haar liefde voor hem en een groot verantwoordelijkheidsgevoel sprong ze in het diepe. Ze worstelde, kwam boven en bouwde, als vierde generatie aan het roer, het familiebedrijf verder uit. Na dertien jaar continu het gas erop, neemt ze volgend jaar een jaartje vrij.
 2. ‘Het is hier hartstikke veilig’: Vught maakt zich nauwelijks druk over de zware jongens-gevangenis
  PREMIUM
  REPORTAGE

  ‘Het is hier hartstikke veilig’: Vught maakt zich nauwelijks druk over de zware jon­gens-gevangenis

  Op de plaats waar in Vlissingen een nieuwe marinierskazerne was gepland, verrijzen binnen een paar jaar een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en een zwaarbewaakt gebouw waar langslepende rechtszaken kunnen worden gevoerd. In Zeeland is er scepsis. Brengt die aanwezigheid van ‘s lands grootste criminelen geen gevaar en overlast voor de omgeving met zich mee? In Vught, waar al 27 jaar de enige EBI staat, spreken ze geruststellende woorden. ,,Je bent hier hartstikke veilig.”