Een enorme troep op het strand bij Dishoek.
Volledig scherm
Een enorme troep op het strand bij Dishoek. © Ronald Wielemaker

Enorme puinhoop op Walcherse stranden: ‘Tegen middernacht nog honderden jongeren aanwezig’

VLISSINGEN - Lege bierblikken, pizzadozen en tientallen lege colaflessen. Badgasten hebben tijdens de eerste zomerse dag een flinke puinhoop achtergelaten op de Walcherse stranden. Veel strandliefhebbers spreken er schande van op sociale media. ,,Asociaal, onbegrijpelijk tot heel erg triest”, zijn woorden die vaak vallen. 

Directeur Tim Wouters van de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) zag de bui gisteravond al een beetje hangen. ,,Toen wij rond 22.30 uur naar huis gingen, waren er nog honderden mensen op het strand bij Dishoek en Vlissingen, vooral jongeren. Ze nemen van alles mee aan eten en drinken De bende die we vanochtend aantroffen is dan wel vrij dramatisch, maar we gaan het vandaag allemaal weer netjes opruimen. Het wordt een flinke klus", vertelt Wouters. ,,Aan de andere kant snappen we het wel een beetje. Je moet als jongere toch ergens je lol vandaan halen als alle cafés gesloten zijn en je niet op zomervakantie kunt. Het is een duidelijk effect van deze tijd, je ziet het ook in de natuurgebieden. Jongeren zoeken toch een plek om samen te komen.”

Geslaagde stranddag

Ondanks dit minpunt spreekt Wouters van een geslaagde stranddag. ,,Er waren veel verschillen tussen de stranden. Op Vrouwenpolder heb je een heel breed strand dus daar kunnen makkelijk veel mensen naartoe zonder elkaar in de weg te zitten. Waar het spannender werd, was bij Zoutelande en Dishoek. Bij hoog water wordt het daar een stuk smaller en dan moeten mensen hun handdoekje verplaatsen. Maar over het algemeen hielden ze goed rekening met de 1.5 meter en zochten ze een veilig plekje.”

Volgens Wouters was de stranddag van gisteren een belangrijke test voor hoe het er in de zomer aan toe kan gaan. ,,Daarom gaan we deze dag ook evalueren. Bij de toiletten ging het goed, mensen bleven keurig in de rij staan, ook als de wc's werden schoongemaakt.”

  1. Industrie bundelt krachten om CO2 op te slaan: ‘We moeten deze stap zetten om toekomst te verzekeren’
    PREMIUM

    Industrie bundelt krachten om CO2 op te slaan: ‘We moeten deze stap zetten om toekomst te verzekeren’

    TERNEUZEN - Industrie in het havengebied van North Sea Port heeft de krachten gebundeld om de uitstoot van het broeikasgas CO2 aanzienlijk te beperken. Dow Terneuzen, Yara Sluiskil, PZEM, Zeeland Refinery in Vlissingen-Oost én staalbedrijf ArcelorMittal in Gent beginnen met North Sea Port, Gasunie en de Belgische evenknie Fluxys een onderzoek naar het afvangen, hergebruiken en ondergronds opslaan van C02.