De Oosterscheldekering.
Volledig scherm
De Oosterscheldekering. © Dirk-jan Gjeltema

Eerste storm 2018: Oosterscheldekering mogelijk dicht

NEELTJE JANS – Met de eerste storm van 2018 en daardoor extra hoogwater in aantocht bestaat de kans dat de Oosterscheldekering woensdag dichtgaat. De mensen van Rijkswaterstaat zijn alert.

Bij een verwachte stand van drie meter gaan de schuiven zeker dicht. ‘’Op dit moment wordt voor woensdagmiddag 14.30 uur een waterstand verwacht van 3.05 meter, maar die verwachting kan later op de dag weer heel anders zijn. Het valt nu dus nog niet te zeggen of de kering dichtgaat’’, zegt woordvoerder Edwin de Feijter.

Rijkswaterstaat houdt het waterpeil volgens een geautomatiseerd proces dag en nacht in de gaten. ‘’Maar nu er waterstanden van boven de drie meter worden verwacht, treedt er nog een ander proces in werking’’, vertelt De Feijter. ,,2.75 meter is voor ons een alarmpeil. Als we tien uur van tevoren zien dat die hoogte wordt verwacht, seinen we onze mensen in. Ze moeten dan binnen een uur op de kering zijn. Als ze daar eenmaal zitten wordt gezamenlijk bepaald of de schuiven omlaag gaan. Allerlei factoren spelen daarbij mee. Aan de hand van berekeningen en modellen nemen we een beslissing.’’

De negen kilometer lange Oosterscheldekering telt 62 schuiven. Het sluiten daarvan duurt 82 minuten. Sinds de aanleg is de kering 26 keer gesloten.

In onderstaande timelapse-video van Rijkswaterstaat is te zien hoe de schuiven sluiten. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement