Volledig scherm
Het Koning Willem I-park aan de rand van de Terneuzense binnenstad met de te kappen abelen. © Boaz Timmermans

Eerst kaalslag, maar daarna stadspark om ‘u’ tegen te zeggen in Terneuzense binnenstad

TERNEUZEN - Het zal schrikken zijn. Het Koning Willem I-park aan de westkant van de Terneuzense binnenstad wacht de komende weken een enorme kaalslag. Het kapwerk is de opmaat voor de aanleg van een stadspark om ‘u’ tegen te zeggen.

Grote abelen tekenen nu nog de langgerekte strook groen langs de Grenulaan. De meeste zijn er zo slecht aan toe, dat ze gevaar opleveren voor de omgeving. Zesentwintig van de 41 bomen worden daarom weggehaald. De andere kunnen nog tien jaar mee. Volgende week dinsdag gaan de houthakkers aan de slag, voor 1 maart moeten ze klaar zijn. Vier te kappen abelen blijven nog even staan, omdat daar vleermuizen in huizen. De takken worden er wel alvast afgehaald.

Hartenwens in vervulling

De enige groene long van de Terneuzense binnenstad wacht na al het kapwerk een grondige opknapbeurt. Paden worden verbeterd en er komen nieuwe bij. Een hartenwens van veel binnenstadbewoners gaat in vervulling, de aanleg van een omheind hondenuitlaatterein. Extra lichtmasten worden geplaatst en ter hoogte van de Jozinastraat, halverwege het park, zullen drie nieuwe speeltoestellen verrijzen. 

Een kanaal liep tot eind jaren zestig evenwijdig aan de Grenulaan, van en naar de Westkolk-sluis aan de Westerschelde. De kademuur die langs het kanaal liep, wordt weer zichtbaar, door zitplekken te maken in de vorm van bolders, van afmeerpalen.

Tot het najaar zal het Koning Willem I-park nog kaal blijven. Nieuwe bomen worden dan aangeplant. Gekozen is voor meerdere soorten; eiken, notenbomen, tamme kastanjes en treurwilgen. Herplant kan niet eerder dan dit najaar vanwege de andere werkzaamheden in het park.

Volledig scherm
Het langgerekte Koning Wilem I-park (midden) tussen de Grenulaan en Binnenvaartweg aan de rand van de Terneuzense binnenstad. © Google Maps