Een edelhert
Volledig scherm
Een edelhert © Cor de Kock

Edelherten in Zeeuws-Vlaanderen worden afgeschoten

Twee edelherten die in Zeeuws-Vlaanderen zijn gezien, zullen worden afgeschoten. Dat heeft de provincie besloten uit oogpunt van verkeersveiligheid.

Onlangs zijn enkele geverifieerde waarnemingen gedaan van een of twee edelherten in Zeeuws-Vlaanderen. Heel even werd gedacht dat het om een eland ging, maar dat was niet het geval. De dieren zijn waarschijnlijk ontsnapt vanuit gevangenschap of illegaal uitgezet, omdat in Zeeland momenteel geen natuurlijke, in het wild levende populatie van edelherten bestaat.

Het dagelijks provinciebestuur is op grond van de Wet natuurbescherming bevoegd om opdracht te verlenen voor het beperken van populaties van beschermde dieren. In dit geval is de verkeersveiligheid het wettelijk belang. Bovendien is er volgens Gedeputeerde Staten geen andere oplossing dan de edelherten af te schieten; ze vangen zou veel stress veroorzaken. 

De provincie huurt een professionele jager in om de klus te klaren. Dat kost 3000 euro. Belanghebbenden kunnen nog bezwaar maken tegen het besluit.