Duizenden wandelaars in voetsporen van Canadese bevrijders

VideoHOOFDPLAAT -  Een stroom van duizenden wandelaars slingerde zondag over de West-Zeeuws-Vlaamse polderwegen. 

De Canadese Bevrijdingsmars, waarbij deelnemers in het voetspoor van de bevrijders van Hoofdplaat naar Knokke lopen, wordt voor de 46ste keer gehouden. De tocht is 33 kilometer lang, met stempelposten en herdenkingen onderweg. Daar komen ongeveer drieduizend wandelliefhebbers en militairen uit alle windstreken op af. Na een drukbezochte herdenking in Hoofdplaat, om acht uur ‘s ochtends, zetten de lopers er de pas in. 

Blaren

Na ongeveer anderhalf uur arriveren de eersten bij de rustpost aan de Oranjedijk bij IJzendijke. De organiserende wandelclub WNZB  tapt er gratis koffie. De wandelaars hebben er zo’n negen kilometer op zitten en de eerste blaren worden doorgeprikt. Anouk van de Water (12) uit Dudzele heeft daar geen last van. ,,Ik voel het alleen een beetje in mijn kuiten.” Ze wandelt voor het eerst mee, met haar vader die voor de vijfde keer meeloopt. Anouk is voorbereid: ,,Ik heb laatst al twintig kilometer gelopen en dat ging vlot. Anders had ik dit niet gedaan.”

Gestolen kunstwerk

Aan de Oranjedijk stond aanvankelijk ook een kunstwerk van stalen afrasteringspalen met prikkeldraad, in een bepaalde vorm. Die werden nog vóór de bevrijdingsmars gestolen, tot grote spijt van kunstenaar Ton Koops die  ook mee loopt. Vanwege het herdenkingsjaar van de Slag om de Schelde zorgde  Koops voor kunstwerken bij de wegmarkeringen langs de route.  De palen aan de Oranjedijk bleken gewild. ,,Het zijn originele Duitse palen van 75 jaar oud. Gelukkig had ik er nog één, die heb ik hier neergezet voor vandaag.” 

Wandelaars starten in Hoofdplaat en arriveren na zo'n negen kilometer op de Oranjedijk bij IJzendijke.
Volledig scherm
Wandelaars starten in Hoofdplaat en arriveren na zo'n negen kilometer op de Oranjedijk bij IJzendijke. © Camile Schelstraete