Visssoorten gevangen in de Oosterschelde.
Volledig scherm
Visssoorten gevangen in de Oosterschelde. © Ben Steffen

Duikers tellen minder ‘typische vissen’ in de Oosterschelde

ZIERIKZEE - Er komen steeds minder ‘typische vissoorten’ voor in de Oosterschelde. De betekenis als leefgebied voor deze vissen is afgenomen. Voor sommige andere diersoorten is de Oosterschelde juist belangrijker geworden.

Deze conclusie is te trekken uit een langjarig onderzoek naar het voorkomen van voor de Oosterschelde typische soorten. Aan dit Monitoringsproject Onderwater Oever, dat meer dan een kwart eeuw loopt, werken duikers via de stichting Anemoon als vrijwilliger mee. Zij turven de soorten die ze onder water tegenkomen.

In 1994 werden de volgende soorten als typisch voor de Oosterschelde aangemerkt: de zee-anjelier, mossel, platte oester, wulk, strandkrab, schelpkokerworm, haring, schar, wijting, gewone zeedonderpad, botervis, bot, schol, zwarte grondel, steenbolk en puitaal. In 2014 zijn aan die lijst toegevoegd de kokkel, zeeklit, zeestekelbaars, zeepier, geep, brakwatergrondel en glasgrondel. Deze tweede groep is nog niet meegenomen in de conclusies van de onderzoekers.

Vooral daling bij vissen

Sinds 1994 hebben duikers 900.000 waarnemingen gedaan. Al die waarnemingen zijn gecontroleerd. Het blijkt dat de waarnemingen van de eerste groep typische soorten in de loop der jaren tot bijna de helft zijn teruggelopen. De afname komt bijna geheel voor rekening van de vissen. Mossels, oesters en andere soorten die vastgehecht zitten, zijn min of meer gelijk gebleven, terwijl soorten die vrij over de bodem bewegen juist flink in aantal zijn toegenomen. ,,De duiding van deze resultaten is in volle gang”, aldus de stichting Anemoon. Duikers die aan het  onderzoek willen meehelpen, kunnen zich  melden bij de stichting.

 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.