Volledig scherm
Pepijn, Elise en Ilse bij de winst van de Zeeuwse voorrondes. © Basisschool De Nobelhorst, Hulst

Drie slimste Zeeuwse basisscholieren uit Hulst doen mee aan landelijke Mensa SlimmerIQuiz

HULST - Je hebt een la met 2 rode, 4 gele, 6 paarse, 8 bruine, 10 witte, 12 groene, 14 zwarte, 16 blauwe, 18 grijze en 20 oranje sokken. Het is donker, je ziet de kleuren niet. Hoeveel sokken moet je uit de la halen zodat je minimaal drie paar sokken van dezelfde kleur hebt?

De meeste volwassenen zou het al duizelen bij deze opdracht, maar niet bij Pepijn Snoeck, Elise van der Heijden en Ilse Van den Branden (allemaal 11) van basisschool De Nobelhorst in Hulst. Ze mogen eigenlijk al de slimste Zeeuwse basisscholieren genoemd worden. Woensdag doen ze mee aan de SlimmerIQuiz in de Universiteit van Amsterdam. De hoofdprijs: een gouden IPad. Oja, en eeuwige roem.

Hoge intelligentie

Sinds hun kleutertijd zitten ze al in de level-groep van De Nobelhorst. Daar krijgen de bollebozen van de school met moeilijke opdrachten en projecten extra uitdaging. Level-juf Jessie van den Branden gaf de groep op voor de SlimmerIQuiz van Mensa, de vereniging voor mensen met bovengemiddeld hoge intelligentie. Niet alleen bleken Pepijn, Elise en Ilse de winnaars van hun school, twee weken geleden, op het Nehalennia in Middelburg, wonnen ze ook de Zeeuwse voorronde. Nu zijn ze door naar de finale, in de aula van de UvA. Daar strijden ze nog tegen maximaal 22 trio's uit het hele land.

Quote

We moeten echt samenwer­ken. Omdat we elkaar al zeven jaar kennen, gaat dat heel goed

Pepijn Snoeck, Hulster slimmerik

Pittig

Pepijn: ,,We moeten echt samenwerken. Omdat we elkaar al zeven jaar kennen, gaat dat heel goed.” Volgens juf Jessie zijn de vraagstukken pittig, zelfs voor volwassenen. ,,Ze testen niet hoeveel je weet of hoe goed je kunt googlen, maar of je slim en creatief bent en of je snel, logisch en out of the box kunt denken.” 

Het juiste antwoord op de sokkenvraag is trouwens: 47