Volledig scherm
© Bas de Maat

'Dit is waarschijnlijk de eerste rode wouw van Nederland die door een windmolen is neergehaald’

TERNEUZEN - Hij heeft al heel wat roofvogels in zijn handen gehad, maar nog nooit een rode wouw. Bas de Maat uit Hoek vond er zaterdag één, dood, in de Koegorspolder bij Terneuzen. ,,Het is waarschijnlijk de eerste rode wouw in Nederland die door een windturbine is neergehaald.”

Volledig scherm
© Bas de Maat

Met een gangetje van 100 reed hij over de Tractaatweg toen zijn oog in een flits viel op een grote vogel middenin een akker, vlak onder een windmolen. ,,Ik dacht eerst dat het een buizerd was.” De enthousiaste vogelaar sloeg bij de eerstvolgende afslag af. ,,We moesten even zoeken hoe we bij de akker konden komen.”

Hoe dichterbij Bas kwam, hoe meer hij begon te twijfelen. ,,De vogel was te groot voor een buizerd. Maar wat het dan wel was, kon ik nog niet zien.” Als hij een stukje de akker oploopt, is het hem in één oogopslag duidelijk: een rode wouw. Een kilogram zware vogel met een spanwijdte van anderhalve meter die in Nederland niet vaak voorkomt. ,,Ik heb dat soort vogels wel vaak gezien in Spanje en Duitsland.”

Lees verder onder de foto.

Hij realiseert zich dat het een bijzondere vondst is die interessant kan zijn voor nader onderzoek. ,,Ik heb heel wat roofvogels in mijn handen gehad, want ik help bij het ringen van vogels. Maar een rode wouw heb ik nog nooit in mijn handen gehad. Helaas is die dood, toch is het heel bijzonder.”

De vogel mankeert uitwendig niets, lijkt het, zegt De Maat. ,,Hij hoeft niet per se tegen een wiek gevlogen te zijn. Het kan ook komen door drukverschil dat door de windmolens ontstaat.” 

Bas heeft de vogel mee naar huis genomen en hem geregistreerd op de website waarnemingen.nl. ,,De dag erna werd ik al gebeld door een onderzoeker. Die vermoedt dat het de eerste rode wouw is die door een windmolen is neergehaald. Op zijn verzoek neem ik de rode wouw zaterdag mee naar een bijeenkomst van een vogelclub in Meppel. Daar zal iemand de vogel weer meenemen naar de Wageningen Universiteit voor nader onderzoek.”

In de tussentijd ligt de zeldzame roofvogel in de vriezer van Bas. ,,Het was even puzzelen, maar na wat schuiven in de vriezer, paste die erin.”

Volledig scherm
© Bas de Maat
Volledig scherm
© Bas de Maat