Dirigent Anton de Kort in de basiliek van Hulst.
Volledig scherm
PREMIUM
Dirigent Anton de Kort in de basiliek van Hulst. © Camile Schelstraete

Dirigent Anton de Kort: ‘Je probeert over te brengen wat je hoort en voelt’

portretPassie vervliegt niet met de jaren, laat Anton de Kort (74) uit Hulst zien. Na vijftig jaar is de dirigent nog steeds op ontdekkingstocht naar muziek uit alle windstreken.

Als Anton de Kort dirigeert, gebeurt er iets. Hij lijkt de hele wereld om zich heen te vergeten, terwijl zijn handen soepel de maat slaan en zijn hele lijf als vanzelf meedoet. Hetzelfde gebeurt als hij over muziek praat: zijn handen ‘praten’ mee, terwijl hij vol enthousiasme onder woorden brengt hoe muziek hem raakt. We treffen elkaar op een bijzonder moment, normaliter is de Hulstenaar een drukbezet man. Hij leidt drie koren in Zeeland en bereidt, naast repetities en vergaderingen, ook concerten of vieringen in de kerk voor. Vanwege het coronavirus ligt de agenda ineens wijd open: alle koorrepetities, kerkdiensten en andere muzikale activiteiten liggen stil. Een rare gewaarwording. Het gesprek vindt plaats in Baudeloo, de thuisbasis van de Zeeuwse Muziekschool in Hulst waar Anton jarenlang regiodirecteur was. Hij repeteert er wekelijks nog steeds met de Cantorij der Basiliek. Het gebouw voelt voor hem als een tweede thuis, nu is het er leeg en stil.

  1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
    PREMIUM
    video

    Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

    HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.