Volledig scherm
PREMIUM
Willy Verschraegen: ,,Mensen realiseren zich niet hoe goed we het nu hebben." © Boaz Timmermans

'Den Doodendraad' verscheurde grensdorpen zoals Koewacht tijdens de Eerste Wereldoorlog

CADZAND - Langs het spoor van de Dodendraad, van het Drielandenpunt tot aan Cadzand, worden vanaf deze week 150.000 witte krokussen geplant. De dodelijke grensafscheiding tussen Nederland en België tijdens de Eerste Wereldoorlog, verscheurde menig grensplaats, waaronder Koewacht.

Het beeld is bekend van West- en Oost-Berlijn. Van Noord- en Zuid-Vietnam en nu nog van Noord- en Zuid-Korea. Families die verscheurd zijn door een muur of andere afscheiding dwars door hun leefgebied, die ze maar zeer sporadisch mogen passeren voor familiebezoek. Het was ook de realiteit in Koewacht tussen 24 juni 1915 en 11 november 1918, toen de Dodendraad complete families uit elkaar dreef. 

  1. 15 december: Eddy et les Vedettes met ‘vrouwenchansons’ in Oostburg

    15 december: Eddy et les Vedettes met ‘vrouwen­chan­sons’ in Oostburg

    Eddy et les Vedettes brengt in de show Chansons Fatales een ode aan aan de duivelse dames van het Franse lied. Dalida, Françoise Hardy, France Galle en andere Brigitte Bardots deden niet alleen ontelbare harten op hol slaan, ze inspireerden ook mannelijke collega's. Chansons Fatales bestaat uit stijlvolle chansons die zijn overladen met hartstocht en opwinding. Voor de gelegenheid wordt de formatie uitgebreid met een sectie van blaasinstrumenten. Het optreden in het Oostburgse Ledeltheater begint om 20.15 uur.