Volledig scherm
PREMIUM
Willy Verschraegen: ,,Mensen realiseren zich niet hoe goed we het nu hebben." © Boaz Timmermans

'Den Doodendraad' verscheurde grensdorpen zoals Koewacht tijdens de Eerste Wereldoorlog

CADZAND - Langs het spoor van de Dodendraad, van het Drielandenpunt tot aan Cadzand, worden vanaf deze week 150.000 witte krokussen geplant. De dodelijke grensafscheiding tussen Nederland en België tijdens de Eerste Wereldoorlog, verscheurde menig grensplaats, waaronder Koewacht.

Het beeld is bekend van West- en Oost-Berlijn. Van Noord- en Zuid-Vietnam en nu nog van Noord- en Zuid-Korea. Families die verscheurd zijn door een muur of andere afscheiding dwars door hun leefgebied, die ze maar zeer sporadisch mogen passeren voor familiebezoek. Het was ook de realiteit in Koewacht tussen 24 juni 1915 en 11 november 1918, toen de Dodendraad complete families uit elkaar dreef. 

  1. 26 februari: Lezing over Amsterdam in Sas van Gent

    26 februari: Lezing over Amsterdam in Sas van Gent

    De Heemkundige Kring Sas van Gent organiseert op dinsdag 26 februari een lezing genaamd ‘Amsterdam in beeld(en), met hier en daar een Zeeuws sausje’. Tijdens deze lezing zal enthousiaste gids in Amsterdam, Theo Sarneel, heel wat verhalen vertellen over de geschiedenis, de cultuur en het hedendaagse leven van de stad. Theo neemt je mee door bijna 800 jaar Amsterdam en tipt daar waar het kan, de Zeeuwse invloeden even aan. De avond vangt aan om 19.30 uur en de toegang is gratis. Locatie van de lezing zal zijn bij MFC de Statie aan de Canadalaan in Sas van Gent.