Volledig scherm
Gerrit de Zeeuw krijgt een koninklijk lintje opgespeld. foto Mark Neelemans

De Zeeuw beloond voor 35 jaar Schelpenmuseum

ZAAMSLAG - "Vriendelijk bedankt en Hare Majesteit ook", zei Gerrit de Zeeuw vrijdagmiddag nadat de Terneuzense burgemeester Jan Lonink hem de versierselen opspeldde die horen bij het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau.De Zeeuw was al van de schrik bekomen toen hij de koninklijke onderscheiding kreeg.

Even daarvoor was de morgen 85 jaar wordende museumbeheerder hogelijk verbaasd over al het volk dat op een 'doordeweekse vrijdagmiddag' het Schelpenmuseum binnenstapte. Maar toen er allengs ook allerlei nazaten en vervolgens de burgemeester het museum in Zaamslag binnenstapten, was de frank wel gevallen. Hoewel De Zeeuw veel vaker met eerbewijzen is overladen, was hij blij met de koninklijke zegen over zijn inspanningen.

Burgemeester Lonink had eerder opgesomd waarom de onderscheiding De Zeeuw meer dan toekwam. Niet alleen drijft hij in zijn eentje al 35 jaar een uniek museum, hij is ook een onuitputtelijke vraagbaak voor eenieder die iets van de dorpsgeschiedenis van Zaamslag wil weten. Het Schelpenmuseum was bedoeld om de schelpen die De Zeeuw destijds al drie decennia verzamelde onderdak te brengen, maar intussen zijn er in het museum ook allerlei opgravingsvondsten uit Zaamslag en de wijde omtrek te bewonderen. Dat de tentoongestelde fossielen en artefacten bijzonder zijn, benadrukte Lonink, bewijst ook het oordeel van deskundigen: die rangschikken de verzameling in het Schelpenmuseum onder de veertig meest bijzondere privé-collecties in Nederland.

De Zeeuw is blij dat zijn verzamelwoede in inventarisaties worden gewaardeerd. De koninklijke onderscheiding is voor hem geen aanleiding om de deuren van het museum te sluiten. Resoluut: "Op naar het 40-jarig jubileum."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement