Volledig scherm

‘De perfecte internetfraude’: tientallen Duitsers dupe van oplichting met Zeeuwse vakantiehuizen

DOMBURG - Vele tientallen Duitse toeristen zijn het slachtoffer geworden van oplichters die via een nepsite vakantiewoningen in Zeeland ‘verhuren’.

Mensen die via de nepsite boeken, komen er bij aankomst in Zeeland achter dat de vakantiewoning al verhuurd is en kunnen naar hun centen fluiten. De Duitse zender WDR maakte vorige maand een reportage over deze praktijken. De daders zijn waarschijnlijk Duitsers en het onderzoek naar de oplichtingspraktijken is in handen van de Duitse politie.

De oplichters stelen beelden via bonafide boekingsites om hun nepsite geloofwaardig te maken. Volgens de Duitse tv gaat het om der perfecte Internetbetrug.

Kustlicht Zeeland Vakanties in Zoutelande wijst haar gasten op haar website op de oplichterspraktijken. Ook andere Zeeuwse vakantieparken zijn volgens de VVV Zeeland geconfronteerd van deze vorm van criminaliteit. Voor zover bekend zijn alleen Duitsers slachtoffer van de nepsite. 

Melding bij politie

Ook bij Roompot Vakanties meldden zich enkele Duitse gezinnen die dachten een vakantiewoning te hebben geboekt, maar slachtoffer bleken te zijn van oplichters. Roompot maakt hier altijd melding van bij de politie. Probleem voor de speurders is dat de boekingen vaak maanden van tevoren zijn gemaakt. Pas als ze op hun vakantieadres arriveren merken de slachtoffers dat ze zijn bedrogen. De oplichters hebben hun site dan al lang en breed opgedoekt en alle kans gehad om hun digitale sporen te wissen. De fakesites veranderen continu.

Voor zover mogelijk proberen de vakantieparken een oplossing te vinden voor de gedupeerden, maar in het hoogseizoen zijn nauwelijks vrije woningen beschikbaar.