Draaibrug 20200520 Weegbrug opgeruimd alleen hokje staat ernog
Volledig scherm
Draaibrug 20200520 Weegbrug opgeruimd alleen hokje staat ernog © Camile Schelstraete

De monumentale weegbrug in Draaibrug is weg. Wat rest zijn nog enkele contouren

DRAAIBRUG - De monumentale weegbrug in Draaibrug is weg. Alleen in de bestrating zijn de contouren van de weegbrug uit 1907 nog zichtbaar.

De gemeente Sluis had eerst nog het idee om voor het ijzeren binnenwerk een nieuwe bestemming te zoeken, maar dat bleek zo slecht dat er niets meer mee te beginnen was. Daarom is gekozen om de put te dempen - nadat er eerst 30.000 liter water uitgepompt moest worden - en de grond te bestraten. De constructie  is afgevoerd.

De gemeente had de weegbrug gekocht van de provincie om de eigendom van het stukje openbare weg goed te regelen. Het bijbehorende weeghuisje - ook een gemeentelijk monument - is net voor de neus van de gemeente weggekaapt.  Een particulier heeft het volgens wethouder Peter Ploegaert gekocht. ,,We hadden een bod liggen, maar kennelijk zijn we overboden.”

Wat die ermee van plan is, weet Ploegaert niet. De gemeente wilde het weeghuisje opknappen en inrichten als wachthuisje voor de bus, waarvan de halte een stukje verderop ligt. In het huisje zou de geschiedenis van de weegbrug dan zichtbaar gemaakt kunnen worden met een kleine expositie.

Overwoekerd

Het huisje is inmiddels volledig overwoekerd met klimop. Draaibruggenaar Theo Buijsse die zich al jaren hard maakt voor behoud en restauratie van de monumenten in Draaibrug - waaronder de voormalige tramremise en de tramhuisjes - is er niet rouwig om. ,,Het is nu ook mooi groen.” Dat de weegbrug alleen in de bestrating is teruggekeerd, vindt hij ook niet erg. ,,Het was gevaarlijk, dus het ziet er nu netjes uit.‘’ 

Meer foto's op draaibrug.com

De weegbrug in Draaibrug verkeerde in zo'n slechte staat dat deze moest worden afgevoerd.
Volledig scherm
De weegbrug in Draaibrug verkeerde in zo'n slechte staat dat deze moest worden afgevoerd. © Theo Buijsse
De weegbrug met huisje begin vorige eeuw
Volledig scherm
De weegbrug met huisje begin vorige eeuw © Theo Buijsse
De zwaar verroeste weegbrug was niet meer te redden.
Volledig scherm
De zwaar verroeste weegbrug was niet meer te redden. © Theo Buijsse
  1. Industrie bundelt krachten om CO2 op te slaan: ‘We moeten deze stap zetten om toekomst te verzekeren’
    PREMIUM

    Industrie bundelt krachten om CO2 op te slaan: ‘We moeten deze stap zetten om toekomst te verzekeren’

    TERNEUZEN - Industrie in het havengebied van North Sea Port heeft de krachten gebundeld om de uitstoot van het broeikasgas CO2 aanzienlijk te beperken. Dow Terneuzen, Yara Sluiskil, PZEM, Zeeland Refinery in Vlissingen-Oost én staalbedrijf ArcelorMittal in Gent beginnen met North Sea Port, Gasunie en de Belgische evenknie Fluxys een onderzoek naar het afvangen, hergebruiken en ondergronds opslaan van C02.