Volledig scherm
Een ronde tafel en kopjes koffie maken de sfeer gemoedelijk. © Camile Schelstraete

'De buurman bedreigt ons: doe er wat aan!'

AARDENBURG - Stads- en dorpsraden doen het steeds vaker: inloopbijeenkomsten houden waar bewoners komen vertellen wat ze op hun lever hebben. Wij keken mee in Aardenburg.

Vijf mensen hebben de moeite genomen om het inloopspreekuur van de Aardenburgse stadsraad te bezoeken. Er staat een grote ronde tafel in het dorpshuis. Iedereen schuift aan, voorzitter Dinique Bakker serveert koffie. 

Een man begint, en hij heeft meteen een heftig verhaal. Hij spreekt zijn frustratie uit over het gedrag van een buurman, maar dan met name over het feit dat de gemeente niet ingrijpt. "Ik heb dit verschillende keren aan de orde gebracht, maar ik baal van de laconieke manier waarop dit wordt opgepakt." En de situatie wordt steeds vervelender, benadrukt de bezoeker. “Mijn zoontje van 13 is zelfs met de dood bedreigd. De overheid vindt dat kinderen op straat moeten spelen. Nou, dat is hier echt niet mogelijk. Pesterijen zijn aan de orde van de dag. Ik had mijn hoop op de gemeente gevestigd. Ik werk veel in het buitenland en als ik dan naar huis bel en één van mijn kinderen is weer bedreigd, dan voel ik me daar heel vervelend bij."

Quote

De drempel is laag, mensen komen dus wat sneller

Dinique Bakkers, voorzitter stadsraad

Het stadsraadbestuur nodigt niet voor niets ook iemand van de gemeente Sluis uit om bij het spreekuur aanwezig te zijn. In dit geval is dat opbouwwerker Lola Oostdam, die de boosheid van de man probeert te sussen. "We zullen nog een keer met die meneer in gesprek gaan", belooft ze. "Want wat u beschrijft, is inderdaad ontoelaatbaar."

Wat luchtiger - maar in de ogen van de bewoners net zo goed een probleem - zijn vallende bladeren die tot overlast leiden. Een ander vraagt naar het plaatsen van een AED-apparaat, en de hele tafel discussieert gezamenlijk over het bouwen van huizen in Aardenburg. 

Mooi, een avond als deze, concludeert voorzitter Bakker tenslotte. "Hier kun je in kleine kring over onderwerpen praten. Dat zorgt ervoor dat de drempel laag is en mensen dus sneller komen."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement