Een door de  Polydora websteri aangetaste oester. De worm veroorzaakt zwarte blaarachtige beschadigingen aan de binnenkant van schelp.
Volledig scherm
PREMIUM
Een door de Polydora websteri aangetaste oester. De worm veroorzaakt zwarte blaarachtige beschadigingen aan de binnenkant van schelp. © Dagmar Lackschewitz / AWI

Daar is de volgende plaaggeest voor oesters: de Polydora websteri

TEXEL - Oesterkwekers let op! Zie je aan de binnenkant van de schelp zwarte ‘blaren’ dan is de Polydora websteri aan het werk. Onderzoekers hebben de exotische borstelworm  aangetroffen in de Waddenzee bij Texel, maar verwachten dat de worm zich langzaam maar zeker verspreidt langs de Noordzee- en Atlantische kust.  

  1. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
    PREMIUM

    Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

    In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?