Volledig scherm
Hof te Zandekerk in Kloosterzande met nog alle historische, maar harde houten zitbanken. © PZC

Conflict over historische kerkbanken in Kloosterzande opgelost

KLOOSTERZANDE - Het conflict over het verwijderen van de historische zitbanken uit de Hof te Zandekerk in Kloosterzande is de wereld uit. Een tussenoplossing is bereikt.

Niet zeven, maar zes rijen banken verdwijnen uit de kerk. De verwijderde banken worden niet verkocht, maar opgeslagen, zodat ze bewaard blijven voor het nageslacht en wellicht in de toekomst kunnen worden teruggeplaatst.

Dit compromis is bereikt, nadat de Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten bij het college van B en W van Hulst bezwaar had gemaakt tegen de sloop van ‘het historisch erfgoed'. Voorzitter Ed Peerbolte spreekt van een aanvaardbaar resultaat. Secretaris Pieter Overduin van de Stichting Kerk in Klooster (KiK) die het beheer van de kerk in 2018 overnam van de Protestantse gemeente Oosthoek, is ook tevreden.

KiK kan de kerk nu herinrichten, waardoor meer vrije ruimte ontstaat en comfortabelere stoelen kunnen worden geplaatst. Meer activiteiten kunnen er dan plaatsvinden, wat nodig is om het monument goed te kunnen exploiteren. De herinrichting is dit najaar gepland.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement