Celstraffen tot 5 jaar in zaak-Hrieps, veroordeelden gaan in hoger beroep
videoMIDDELBURG - Ook al is niet duidelijk wie er op 12 mei 2019 de dagopbrengst roofden van muziekfestival Hrieps, de rechtbank in Middelburg vindt dat vijf mannen schuldig zijn en direct de cel in moeten.
Eldridge PenturyLaatste update:26-11-21, 10:45
De rechtbank veroordeelde vandaag A.M. (24) uit Bergen op Zoom, J.D. (26) uit Middelburg en C. de R. (25) uit Vlissingen tot 4 jaar cel en 10 maanden. H.D. (35) uit Kapelle moet van de rechter 4 jaar en zes maanden de gevangenis in. De zwaarste straf legde de rechter op aan L.P. (34) uit Goes: 5 jaar cel. De hoogte van de straffen is niet gelijk, omdat de zaken van M, J.D. en De R. te lang geduurd hebben. H.D. kreeg een lagere straf omdat hij geen recent, relevant strafblad heeft.
Het staat volgens de rechtbank vast dat de vijf mannen twee jaar geleden samen een plan smeedden om de dagopbrengst van het muziekfestival Hrieps te stelen. Ze wisten hoe het geld tijdens het evenement in delen werd afgevoerd naar een huis in Grijpskerke.
Drie van de vijf mannen gooiden op de vroege ochtend van 12 mei 2019 een gewassen grindtegel door de voordeur van de hoekwoning in Grijpskerke. Wie welke rol had, is nooit duidelijk geworden. Dus ook niet wie een stok vasthield en het geld opeiste van de bewoonster, de moeder van Hrieps-organisator Hugo Kramer. Maar er is volgens de rechtbank genoeg bewijs om aan alle vijf straffen op te leggen voor diefstal en bedreiging met geweld.
In de twee vluchtauto’s die rond de overval in de omgeving werden gespot, zaten vijf personen. Uitgepeilde telefoongegevens geven inzicht in het belgedrag en reisbewegingen van de veroordeelden. Een belangrijke aanwijzing vormen gevonden dna-sporen op tassen, die direct na de roof waren achtergelaten. Veel waarde wordt gehecht aan belastende verklaringen, die een Goese en een Domburger aflegden. Zij waren eerst zelf in beeld als verdachten, maar zijn later gehoord als getuigen.
‘Tekenend voor de wijze waarop ze in het leven staan’
,,Er was sprake van een bewuste en nauwe samenwerking’’, zei de rechter, die vindt dat de mannen niet goed nagedacht hebben over de gevolgen. Hij rekende het de vijf aan dat ze tijdens het proces veel zwegen. ,,Dat is tekenend voor de wijze waarop ze in het leven staan.’’
Bovenop de celstraffen bepaalde de rechtbank dat de mannen samen een schadevergoeding moeten betalen van bijna 370.000 euro. Dat bedrag is opgebouwd uit de vergoeding voor de overvallen bewoonster (2000 euro) en de geschatte opbrengst, die werd weg genomen: 362.980 euro. De schadevergoedingsmaatregel, die ook wordt opgelegd, bepaalt dat de staat het geld zal verhalen bij de veroordelen. Als de mannen niet betalen, worden ze 540 dagen gegijzeld.
Hugo Kramer, de organisator van het festival, was in de rechtszaal aanwezig. Hij houdt gemengde gevoelens over aan de slepende zaak. ,,Het is mooi dat het na alle inspanningen van politie en justitie eindelijk tot een veroordeling is gekomen. Al vind ik het wel bijzonder dat verdachten daarbij kennelijk zelf niet aanwezig hoeven te zijn. Omdat wij een stichting zijn, worden we extra hard geraakt. We zijn ons geld kwijt en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven. Ik heb mensen gesproken die door dezelfde daders zijn benadeeld en er moest van de rechter ook geld worden betaald. Maar het is nooit gebeurd. ’’
De zaak-Hrieps is na dik twee jaar sowieso nog niet afgelopen. De 34-jarigen F.A. uit Vlissingen en A.D. uit Goes zijn nog verdacht, maar hun zaken worden pas later behandeld. Andere rechters zullen dan een oordeel vellen. De 50-jarige R.D. uit ‘s-Heer Arendskerke werd woensdag wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken, precies zoals het Openbaar Ministerie had gevraagd.
De vijf veroordeelde mannen gaan sowieso in hoger beroep, zo bevestigen hun advocaten.
Er was sprake van een bewuste en nauwe samenwerking