Volledig scherm
De Dierenbescherming maakte na de inval foto's van de situatie in de kennel. © LID

Cel geëist tegen fokker uit IJzendijke wegens 25 verwaarloosde herdershonden

IJZENDIJKE/BREDA - Tegen de IJzendijkse oud-hondenfokker R.B. is maandag bij de politierechter in Breda drie weken voorwaardelijk cel geëist. De man zou zijn 25 herdershonden onvoldoende hebben verzorgd. Zelf zei hij tegen de rechter dat het allemaal wel in orde was.

Op 21 februari van dit jaar kwam de politie bij B. op het erf, geflankeerd door de Landelijke Inspectie van de Dierenbescherming en een dierenarts. De drie constateerden een zodanig schrijnende situatie dat ze besloten om de 25 aanwezige honden daar weg te halen.

Schrijnende situatie

Quote

De agenten constateer­den: zware vervuiling, te weinig droge ligplekken, te weinig licht, vervuild water, slechte ventilatie

De agent schreef dat hij pijn aan zijn ogen kreeg door de ammoniaklucht in het voormalige dierenpension aan de Oranjedijk. Verder constateerden ze dat de kennel zwaar vervuild was met urine en ontlasting en dat er te weinig droge ligplekken waren. Bovendien was er te weinig licht, te weinig en vervuild water en zou de ruimte niet goed zijn geventileerd.

Volgens B. viel dat allemaal wel mee. Hij vertelde de rechter dat hij 's ochtends nog had schoongemaakt en water had gegeven. ,,Maar pups doen weleens wat als ze nog niet zindelijk zijn. Honden kunnen waterbakken omgooien. Aan de verzorging mankeerde niks'', zei B. 

‘Dierenwelzijn niet in gedrang’

Quote

Dat het beter kan, maakt niet dat hij veroor­deeld moet worden

advocaat van de verdachte

Zijn advocaat Jaap Baar stelde dat B. moet worden vrijgesproken. Volgens hem voldeed B. aan de normen. ,,Dat het beter kan, maakt niet dat hij veroordeeld moet worden. Het welzijn van de dieren kwam niet in het gedrang.'' Baar wees erop dat niet is vastgesteld dat de dieren uitdrogingsverschijnselen of dorst hadden. Overigens stelden ook de aanklager en de rechter dat B. wel het beste met de dieren voorhad en heel veel om de honden gaf. 

Hond overleden 

R.B. fokte voorheen herdershonden, maar hield de honden die hij niet verkocht. Dat werden er uiteindelijk steeds meer en hij begon provisorisch hondenhokken in elkaar te timmeren. Inmiddels heeft hij die hokken wel vernieuwd. 

Desondanks eiste officier van justitie Manon van Drunen dat B. niet meer dieren mag houden dan de acht die hij na 21 februari toch weer heeft gekregen. Van de 25 honden die in beslag zijn genomen, is er één korte tijd later overleden. Andere dieren zijn tijdelijk ondergebracht bij pleeggezinnen. Van Drunen wil dat ze daar blijven.

Normaal gesproken doet een politierechter meteen uitspraak. Deze zaak vond hij zo ingewikkeld, dat hij besloot pas op vrijdag 2 augustus uitspraak te doen.