Carnavalminnend Hulst kruipt deze keer door het oog van de naald

VIDEO | UPDATE 15.22 uurHULST - ,,Asjeblieft, niet wéér...” Het Hulster carnaval kroop woensdag door het oog van de naald door een uitslaande brand in de bouwloods voor carnavalswagens aan de Meridiaan in Hulst. De schade valt mee, in tegenstelling tot 2008, toen de carnavalsloods in Heikant een paar dagen voor carnaval tot de grond toe afbrandde. 

Johnny de Bakker van De Pivo’s uit Clinge zag woensdagochtend rond 9.00 uur als een van de eersten de vlammen uit het pand slaan. Hij wilde samen met Yannick Wentzler van Spuit 11 uit Sint Jansteen nog wat aan hun wagens bouwen. Wentzler: ,,Het lijkt goddank mee te vallen. Wat een ramp zou dat geweest zijn, wéér alle wagens afgebrand.” Carlo Emeleer, voorzitter van Stichting De Magdalenastraat (vernoemd naar het adres van de bouwloods in Heikant) slaakt een zucht van opluchting: ,,Op een flinke poetsbeurt van de wagens na, is er geen schade. Carnaval gaat door. Altijd trouwens.”

Alles is gesmolten

De brand is ontstaan in een kantoortje in de loods, in gebruik bij (re)integratie-organisatie Hulst Werkt. De oorzaak is nog niet bekend. Alles in het kantoortje is gesmolten, verwrongen en geblakerd. De ramen zijn eruit geblazen maar de brand is binnen de vier muren van het kantoor gebleven. Alleen rook bereikte de achtergelegen bouwloods met daarin 19 praalwagens van bouwclubs uit de streek.

Quote

Op een flinke poetsbeurt van de wagens na, is er geen schade. Carnaval gaat door. Altijd trouwens.

Carlo Emeleer, Voorzitter Stichting De Magdalenastraat

Twee tankautospuiten en een hoogwerker van de Hulster brandweer kwamen ter plaatse om de brand te bestrijden. Er was behoorlijk wat rookontwikkeling. Er vielen geen gewonden. Rond 11.00 uur werd het sein brand meester gegeven. ,,We hebben geluk dat de kazerne zo vlakbij gevestigd is", zegt officier van dienst Bart van Dorsselaer. ,,Ik weet niet hoe de situatie geweest was als we de melding een half uur later hadden gekregen.”

Lach en een traan

Een aantal leden van bouwclubs die hun wagens in de loods hebben staan, hangt die ochtend onrustig rond. Op woensdag 30 januari 2008, eveneens kort voor carnaval, legde een uitslaande brand de voormalige bouwloods aan de Magdalenastraat in Heikant compleet in de as. Er gingen toen ruim tien praalwagens van evenveel bouwclubs en carnavalsverenigingen uit Hulst, Heikant, Sint Jansteen, Graauw en Clinge verloren in het vuur. Al het werk was voor niets geweest. Honderden manuren, duizenden euro’s aan materiaal, kostuums en attributen van de loopgroepen, al die voorpret. Er was niets meer van over. De diverse stoeten werden gedecimeerd. Carnaval gaat altijd door, maar de editie 2008 was er een met een lach en een traan.

Nu valt het mee. ,,Het vuur is deze keer niet bij de praalwagens geraakt", zegt Van Dorsselaer. ,,De loods heeft wel vol rook gestaan, dus de wagens kunnen wat zwart uitgeslagen zijn door roet en rook.” Nadat de brand meester was, werd de loods geventileerd. Aan het begin van de avond mochten de bouwers de loods weer in.

In een kantoortje in de bouwloods in Hulst is brand ontstaan.
Volledig scherm
In een kantoortje in de bouwloods in Hulst is brand ontstaan. © Camile Schelstraete

Poetsdag

Zaterdag rijdt de eerste stoet in Hengstdijk. De Pivo's en Spuit 11 rijden daar niet mee. De Bakker: ,,Ik denk dat we een poetsdag hebben. De meeste wagens hebben polyester versieringen, dat krijg je met een sopje nog wel schoon.” Een week later barst het echte carnaval los.

Voor Hulst Werkt is meteen een oplossing gezocht. Ze kunnen voorlopig terecht in Den Dullaert.