Center Parcs sloot vorige week al op eigen initiatief Port Zélande op de Brouwersdam.
Volledig scherm
Center Parcs sloot vorige week al op eigen initiatief Port Zélande op de Brouwersdam. © Shutterstock

Campings en vakantieparken moeten vandaag of morgen dicht

MIDDELBURG - Alle campings en vakantieparken in Zeeland moeten binnenkort sluiten. De Veiligheidsregio Zeeland heeft hiervoor een besluit in voorbereiding. Alle burgemeesters staan achter de maatregel, aldus Jan Lonink, voorzitter van de VRZ .

Dankzij een noodverordening kan hij als voorzitter van de veiligheidsregio de maatregel nu nemen. Die verordening is gebaseerd op basis van de Wet Publieke Gezondheidszorg.

Poll

De maatregelen van het kabinet tegen verspreiding van het coronavirus zijn goed

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
6684 stemmen

Gezondheidszorg kan toeristen niet aan

De VRZ sloeg vorige week al alarm. De Zeeuwse gezondheidszorg kan in tijden van corona toeristen er niet bij hebben. De capaciteit is daarvoor ontoereikend. Met Toeristisch Ondernemend Zeeland deed de VRZ gisteren nogmaals een oproep om niet naar Zeeland te komen. Center Parcs besloot vorige maandag al om hun parken te sluiten, net als individuele campingeigenaars.  Andere vakantieparken en campings bleven gewoon open, omdat geen landelijke maatregel lag die hen dwong te sluiten.

VRZ-voorzitter, en burgemeester van Terneuzen, Lonink heeft zaterdag direct contact gehad met minister Grapperhaus over het sluiten van campings en vakantieparken. Lonink heeft in het landelijke Veiligheidsberaad ook gevraagd om aandacht voor de financiële en juridische kant van de maatregel. Lonink: ,,Ik bereid dus zo'n besluit voor, maar dat moet juridisch goed in elkaar zitten. Morgen of overmorgen zal het zo ver zijn.”

‘Besmettingsgevaar lager’ 

Roompot Vakanties is nog niet op de hoogte van het aanstaande besluit van de Veiligheidsregio Zeeland. Sluiting van vakantieparken lijkt de grootste vakantieaanbieder van Nederland geen goede maatregel, zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. ,,Op onze parken staan de huisjes ver uit elkaar. Daar is voldoende ruimte om genoeg afstand van elkaar te houden. Wij denken dat besmettingsgevaar op onze parken dan ook veel lager is dan bijvoorbeeld in een appartementencomplex in Rotterdam. Daarbij zijn alle publieksvoorzieningen op de parken gesloten. Wat we nog wel doen, is maaltijdservice aan huis.”

Roompot heeft de afgelopen tijd 130.000 klantcontacten gehad. Volgens Van Outryve zijn vakanties voor het voorjaar, en dan met name de paasvakantie, niet massaal geannuleerd, maar overwegend omgeboekt naar het najaar. Een besluit om campings en vakantieparken dicht te gooien, zal volgens hem leiden tot verschuiving naar particuliere verblijfsaccommodaties zoals B&B’s.