De schietpartij in Oostburg liet een gat in de ruit van café De Drie Musketiers achter.
Volledig scherm
De schietpartij in Oostburg liet een gat in de ruit van café De Drie Musketiers achter. © Harmen van der Werf

Bressiaander krijgt tien jaar cel plus tbs voor cafémoord in Oostburg

DEN BOSCH - De 31-jarige N.G. uit Breskens moet tien jaar de cel in voor zijn rol bij de gewelddadige dood van Sirwan Kassan in Oostburg, twee jaar geleden. Daarnaast krijgt hij tbs opgelegd. Een 23-jarige medeverdachte uit Zoetermeer wacht 12 jaar gevangenisstraf.

Dat maakte het gerechtshof in Den Bosch maandag bekend. Die behandelde de zaak in hoger beroep. De straffen voor de mannen zijn flink hoger dan de rechtbank Zeeland-West-Brabant eerder uitdeelde. Die hield het bij 6 jaar cel plus tbs voor beide mannen

Vechtend in het café

De Bressiaander kreeg het op 3 maart 2017 bij café De Drie Musketiers in Oostburg aan de stok met het slachtoffer. De twee gingen al vechtend het café  binnen, waarop de man uit Zoetermeer een wapen trok en op het slachtoffer schoot. Die werd door vier kogels geraakt en overleed. De daders gingen er vervolgens vandoor.

Volgens het hooggerechtshof is een hoge celstraf op zijn plaats, mede omdat de schietpartij in een café plaatsvond. Onschuldige mensen hadden getroffen kunnen worden, en doordat er veel getuigen waren, leidde het incident tot veel angst en onrust

Volgens deskundigen heeft de man uit Breskens een ‘ziekelijke stoornis’ en een ‘gebrekkige ontwikkeling'. Kans op herhaling is volgens hen relatief groot. Daarom legde ook het gerechtshof ook tbs op. De schutter kreeg geen tbs. Het gerechtshof achtte dat niet nodig. 

Hulp bij vluchten

De twee zijn achterneven van elkaar. Een derde betrokkene, de 23-jarige K.R. uit Breskens, kreeg een half jaar gevangenisstraf. Hij had de twee anderen na de schietpartij geholpen met vluchten. 

Het duo moet ook nog een schadevergoeding van 14.000 euro betalen aan de broer van het slachtoffer.