Boomplantdag 2019 in Kerkwerve.
Volledig scherm
Boomplantdag 2019 in Kerkwerve. © Ernesta Verburg

Breed Zeeuws Bosoverleg zoekt plekken voor meer bomen

MIDDELBURG - Bomen zijn goed voor de luchtkwaliteit; daarom werken alle provincies aan een plan voor meer bos. In Zeeland is daarvoor een speciaal Bosoverleg opgericht.

Het Zeeuwse Bosoverleg is aanvankelijk in het leven geroepen om in kaart te brengen waar in de provincie wel en waar beslist geen nieuwe bomen mogen worden geplant. Maar inmiddels werkt het aan een Zeeuwse Bosvisie. Eind vorig jaar heeft minister Carola Schouten alle provincies om zo’n plan gevraagd.

Tien procent meer bos

Over tien jaar moet er in Nederland tien procent meer bos staan: in totaal 37.000 hectare. Dit jaar moet duidelijk worden hoe de provincies dat voor elkaar denken te krijgen. 

Aan het Zeeuws Bosoverleg  wordt tot nu toe deelgenomen door alle dertien gemeenten, het waterschap, Rijkswaterstaat, Het Zeeuwse Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en  de provincie. De bedoeling is er nog andere partijen bij te betrekken, zoals de Zeeuwse Milieufederatie, Landschapsbeheer Zeeland, Poldernatuur Zeeland, North Seaports, de Federatie Zeeuws Particulier Grondbezit, Bosgroep Zuid en het Rijksvastgoedbedrijf.