Brandstof duurder en duurder: ook in Zeeland betaal je meer aan de pomp
De afgelopen twaalf maanden zijn de brandstofprijzen in Zeeland flink gestegen. Een liter benzine bij een lokaal tankstation in deze provincie kost nu gemiddeld 21,2 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar.
Voor een liter Euro 95 moet bij een lokaal tankstation in de provincie Zeeland inmiddels gemiddeld 2,002 euro worden afgerekend. Ter vergelijking, vorig jaar lag de gemiddelde literprijs in dezelfde maand nog op 1,651 euro, zo blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer op basis van data van adviesbureau Petrolview in opdracht van deze nieuwssite. Voor het berekenen van deze gemiddelden zijn de tankstations aan de snelweg buiten beschouwing gelaten.
De stijging van de brandstofprijzen is niet alleen waarneembaar wanneer je kijkt naar dezelfde maand vorig jaar. Ook ten opzichte van januari dit jaar is benzine duurder geworden. Zo betaalde je in januari dit jaar in Zeeland nog gemiddeld 1,975 euro per liter bij het afrekenen van je benzine.
De prijzen aan de pomp lopen al langer flink op. Dat komt onder meer door de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne en de grote vraag naar brandstof die wordt veroorzaakt door het economisch herstel uit de coronacrisis. Daarbij speelt mee dat de grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland ervoor blijven passen om de oliekraan flink extra open te zetten.
Dieselprijs
Ook de prijs van diesel is de afgelopen tijd flink toegenomen. Zo betaalde je in januari 2021 gemiddeld nog 1,262 euro voor een liter diesel bij een lokale pomp in de provincie Zeeland. Inmiddels is dat gestegen tot gemiddeld 1,688 euro. Dat is een stijging van 27,6 procent ten opzichte van februari vorig jaar.
Tanken langs de snelweg
De prijzen bij de lokale benzinepomp rijzen weliswaar de pan uit, in vergelijking met de pomp aan de snelweg blijft tanken in je woonplaats relatief goedkoper. Dat mensen toch langs de snelweg blijven tanken, komt volgens Joyce Donat van de Consumentenbond deels doordat veel automobilisten geen keus hebben. ,,Als je tank leeg is, of als je geen onbemande pomp in je dorp hebt, moet je bijna wel.
Ook zullen automobilisten met een tankpas van de zaak minder moeite hebben met het prijsverschil.” Maar waarom is tanken langs de snelweg dan zoveel duurder? Volgens Donat heeft het te maken met gebruiksgemak en noodzaak. ,,We hebben nooit onderzoek gedaan naar het grote verschil tussen tanken langs de snelweg en bij een onbemande pomp, maar de service bij tankstations langs de snelweg is de laatste jaren wel enorm toegenomen. Door al het personeel dat daarvoor nodig is, wordt de benzine duurder dan bij een onbemande pomp.”
Benieuwd naar waar jij in de buurt goedkoop kunt tanken? Bekijk het hieronder in het kaartje
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tholenaar Bart Nieuwkoop strijdt in spannend slotweekend om Belgische titel
Tholen -
PREMIUM
Rianne heeft wel een toiletpas, maar wat als niemand er van gehoord heeft?
Ooit van een toiletpas gehoord? Nee? U bent niet de enige. Rianne Meersschaert uit Hulst heeft er een en zwaait er af en toe mee. Alleen, als niemand er van gehoord heeft, heeft het weinig zin.Hulst -
PREMIUM
Hockeyster Cato van Tiel maakt de ene na de andere goal voor Olympia: ‘scoren geeft een lekker gevoel’
Met haar twintig jaar is Cato van Tiel nog altijd één van de jongste speelsters van Olympia, maar de Terneuzense hockeyster is ook in haar vierde seizoen in de hoofdmacht van onschatbare waarde. De Zeeuws-Vlaamse doelpuntenmachine tekende met 33 treffers voor 62 procent van de productie van haar ploeg, dus Rapide uit Hulst is gewaarschuwd voor de derby van zondag.Terneuzen, Hulst -
PREMIUM
Een Dodewaardje lijkt in Borssele uitgesloten: ‘Wij hebben meer geld voor ontmanteling beschikbaar dan noodzakelijk is’
Energiebedrijven trokken 1,5 miljard euro aan dividend uit de kerncentrale Dodewaard, blijkt uit een analyse van Het Financieele Dagblad (FD). Daardoor ligt er nu te weinig geld op de plank voor sloop van de centrale. Is zo’n Dodewaardje ook mogelijk in Borssele?Borssele -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
lezersbrieven
‘Verziek Veere niet door ieder open plekje rond plein vol te bouwen met luxe huizen’
Geen parkeerplekken meer voor bestaande inwoners. En de gewenste seniorenwoningen en startershuizen zijn foetsie. Hebben de plannenmakers voor het Oranjeplein eigenlijk wel aan de inwoners van Veere gedacht, vraagt Jan Paul Loeff zich af. Ook Herman Koelewijn heeft weinig vertrouwen in de gemeentelijke overheid, die participatie zo belangrijk zegt te vinden. Dit zijn de beste brieven van de week.Kloetinge, Terneuzen, Veere -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak.