De Magnifique ligt aan de remmingswerken aan de noordzijde van de sluizen.
Volledig scherm
De Magnifique ligt aan de remmingswerken aan de noordzijde van de sluizen. © Luc Oggel

Brand op passagiersschip Schelde-Rijnkanaal bij Rilland

RILLAND - Op passagiersschip Magnifique op het Schelde-Rijnkanaal is maandagmiddag brand ontstaan. Het schip voer ter hoogte van de Kreekraksluizen bij Rilland. Alle 37 opvarenden zijn in veiligheid gebracht.

De brand ontstond om 13.41 uur in de machinekamer, vermoedelijk in de generator. ,,De kapitein heeft het brandje zelf geblust en daarna de veiligheidsdiensten ingeschakeld", vertelt Jan Timmermans, directeur van reisorganisatie Boat Bike Tours. De hulpdiensten kwamen toen ter plekke. 

De bekleding van een schoorsteen in de machinekamer heeft vlam gevat. De rook is in de machinekamer gebleven. Het schip ligt aan de remmingswerken aan de noordzijde van de sluizen. De passagiers zijn opgevangen in het bedieningsgebouw van de sluizen. 

De Magnifique
Volledig scherm
De Magnifique © Channel Cruises Holland

De brandweer is volgens de Veiligheidsregio rond 14.00 uur begonnen met blussen. Twee bemanningsleden assisteerden de brandweer daarbij. De brandweer controleerde op vuurhaarden in de isolatiebekleding van de schoorsteen. Er stond rook in het schip, dat werd geventileerd. Om 14.38 uur werd het sein brand meester gegeven. Timmermans hoopt dat het schip later maandag door kan varen.  

Passagiersschip Magnifique is 63 meter lang en heeft plaats voor zo'n 32 tot 35 gasten. Het schip wordt onder meer gebruikt voor fiets-vaar-vakanties in Nederland en België. De huidige reis van de Magnifique gaat van Amsterdam naar Brugge. Er varen internationale gasten mee, onder wie Canadezen, Amerikanen en Duitsers. 

Passagiers van de Magnifique wachten buiten.
Volledig scherm
Passagiers van de Magnifique wachten buiten. © Luc Oggel