Brand in loods Koewacht geblust, weg is vrijgegeven

video's - update 19.30 uurKOEWACHT -  Bij Linex Pro Grass aan de Emmabaan in Koewacht, waar vezelplaten van vlas worden geproduceerd, is vanochtend rond 07.15 uur brand ontstaan in een loods. Tijdens het uitbreken van de brand waren er nog drie mensen binnen. Zij bleven ongedeerd. Omdat het vuur moeilijk te bereiken was, werd opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. De brandweer heeft 20 voertuigen en 70 personen ingezet om het vuur te bestrijden. Pas rond 16.00 uur is het sein ‘brand meester’ gegeven. De laatste brandweerlieden zijn rond 19.30 uur terug naar de kazerne gegaan.

De brand is ontstaan in de afzuiginstallatie. Het vuur bevond zich in de metalen buizen van die installatie en in de zogenoemde filterhuizen. Het vuur was daardoor lastig te bereiken. De brand in het eerste filterhuis was snel geblust. Die in het tweede filterhuis was een stuk hardnekkiger. Om de vuurhaard beter te kunnen bereiken werden later deze ochtend nog een extra hoogwerker, twee extra blusvoertuigen en een extra meetploeg opgeroepen. 

De Veiligheidsregio Zeeland meldde rond 13.30 uur dat de vuurhaarden in de buizen geblust waren, maar dat er in de opslagruimte van de afzuiginstallatie nog brand woedde. Met behulp van het zogenoemde Cobra-systeem (dat door een combinatie van grit en water een gat in metaal kan spuiten) werd door de metalen wanden van deze opslag verder geblust. Enkele metalen wandplaten waren door de brand kapot gegaan. Daardoor was er even sprake van uitslaande brand. 

Smeulende resten

Nadat het sein ‘brand meester’ is gegeven, is het ingezette personeel afgelost. Er werd nog uren daarna geblust omdat er nog steeds smeulende resten op verschillende plaatsen in het buizensysteem waren. 

Afzetting

De Emmabaan was tussen Tragel en Zwingelweg afgesloten om de brandweer ruimte te geven. Volgens de politie negeerden diverse weggebruikers de afzetting. Omdat dit gevaarlijke situaties opleverde, kondigde de politie aan te handhaven en bekeuringen uit te delen. Pas rond 19.30 uur is de Emmabaan weer opengesteld voor het overige verkeer.

De stichting Salvage die de eigenaar zal ondersteunen bij de afwikkeling van de brand, is ingeschakeld. 

Bekijk hier beelden van de brandbestrijding die zaterdagmiddag gemaakt zijn:

In een loods in Koewacht is brand uitgebroken.
Volledig scherm
In een loods in Koewacht is brand uitgebroken. © HV Zeeland
Er wordt een hoogwerker ingezet om het vuur te blussen.
Volledig scherm
Er wordt een hoogwerker ingezet om het vuur te blussen. © HV Zeeland
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement