Boerderijwinkels in Zeeland beleven gouden tijden: Stormloop aan ‘corona-vluchtelingen’

VIDEO | POLLGOES - Boerderij- en landwinkels hebben de wind mee. Door de coronacrisis mijden mensen vaker de supermarkt. Ze slaan ze liever hun dagelijkse kost in bij de kleine streekwinkel.  Daar is het risico op besmetting kleiner, denken ze. Ook speelt mee dat mensen bewuster kopen. Ze hebben daar nu meer tijd voor.

Bij boerderijwinkel Buijsrogge in Goes is het sinds de uitbraak van het coronavirus drukker. Vers en veilig zijn de sleutelwoorden. ,,We zien veel nieuwe klanten. We krijgen  meer bestellingen van ouderen en bijvoorbeeld ook van hartpatiënten. Die mensen willen geen risico nemen”, zegt medewerker Els Robbeson.

Duidelijke huisregels om corona-besmettingen te voorkomen bij boerderijwinkel Buijsrogge.
Volledig scherm
Duidelijke huisregels om corona-besmettingen te voorkomen bij boerderijwinkel Buijsrogge. © Marcelle Davidse

Bezorgen doet Buijsrogge niet. Klanten moeten de bestellingen zelf ophalen. De boerderijwinkel heeft sinds de virusuitbraak daarom grondige veiligheidsmaatregelen getroffen. Robbeson: ,,We zijn begonnen met een totale desinfectie van de winkel en de winkelmandjes. Klanten moeten buiten eerst hun handen wassen met desinfecterende zeep en afdrogen met papieren zakdoekjes die ze weg moeten gooien. In de winkel staan strepen om aan te geven hoeveel afstand klanten van elkaar moeten houden. Betalen kan door contactloos te pinnen. Ons personeel zit trouwens veilig achter plexiglas.”

In de coronacrisis beginnen consumenten korte ketens te (her)waarderen. Voedsel dat in de regio is geproduceerd en waarvan de herkomst en kwaliteit zijn gegarandeerd. Buijsrogge heeft onder meer aardappelen van Zeeuwse telers zoals  aardappelen van Bert Nieuwenhuyzen uit Goes en Steven Dees uit Wissenkerke, brood van Spelt Bakkers in Bruinisse, sappen van Zeeuwse Zon BV in Krabbendijke, Zeeuwse pasta van  André en Marijk Roubal uit Kwadendamme, bier van Brouwerij De Barbier in Biervliet en rundvlees van de biologische Angusfokkerij Poelzicht in 's-Heer Abtskerke. 

,,Groente en fruit lopen momenteel heel erg goed. En mensen: hamsteren is echt niet nodig, voorlopig is er genoeg”, zegt Robbeson. Ook andere producten gaan net iets harder dan normaal. ,,Bedrijven bestellen wat wij ‘corona-overlevingspakketten’ noemen voor hun personeel. Daar stoppen we ook producten in van lokale leveranciers die getroffen zijn door de sluiting van de horeca.”

Klantenstop

Poll

Boerderijwinkel is nu veiliger dan de supermarkt

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1826 stemmen

Robbeson is blij dat steeds meer consumenten nu lokale producenten ondersteunen, maar of het blijvertjes zijn, moet de toekomst uitwijzen. Ook Anneke van Hootegem van De Grote Verleiding Kruiningen moet dat nog zien. ,,We hebben nu een stormloop aan ‘corona-vluchtelingen’ omdat wij bijna het volledige supermarktpakket voeren en al jaar en dag aan huis bezorgen. We hebben een klantenstop moeten invoeren, omdat we het anders niet meer bezorgd krijgen. Ik vermoed dat zodra we uit deze vervelende crisis komen veel mensen weer naar de supermarkt gaan. Het zou leuk zijn als een deel ons trouw blijft.”

Hoewel bijna alles nog leverbaar is, merkt Van Hootegem wel dat sommige producten schaars worden. Tomaat in blik uit Italië bijvoorbeeld. ,,Dat zal wel een logistiek probleem zijn, want er zullen in Italië vast nog loodsen vol staan. Ook aan toiletpapier is lastig te komen. Ik heb nu alleen de duurste variant geleverd gekregen. Sommige producten worden duurder, met name die uit Spanje en Italië omdat niet meer dan twee mensen op één vrachtwagen mogen zitten. Daarentegen is vis goedkoper. Door de sluiting van de horeca gaan vissers minder vaak de zee op. Frietaardappelen hebben we volop, want die raak je aan straatstenen niet kwijt. Met ons vlees hebben we even dikke pech. Er is ingebroken bij onze vleesleverancier Koekoek in Drimmelen. Natuurlijk hebben ze het duurste vlees meegenomen...”

Eerst handen wassen, zeggen Michelle van Diest (l) en Célise Krapf van boerderijwinkel Buijsrogge tegen elke klant.
Volledig scherm
Eerst handen wassen, zeggen Michelle van Diest (l) en Célise Krapf van boerderijwinkel Buijsrogge tegen elke klant. © Marcelle Davidse

* De 250 boerderijwinkels in Zeeland zijn sinds kort via een nieuwe website Lekkerder.nl te vinden. Het platform is een initiatief van marketeer Thomas Siahaya. Boeren met een boerderijwinkel, stalletje langs de weg, versautomaat of melk-tappunt kunnen zich aanmelden op de website van Lekkerder bij de Boer. Zo kunnen ze zich op een makkelijke manier in de kijker spelen bij de consument.

* De netwerkorganisatie voor de tuinbouw Greenports Nederland waarschuwt dat de lockdown die in veel landen is ingesteld, kan leiden tot minder keuze in het groente- en fruitschap.

* Omdat boeren niet van hun frietaardappelen afkomen, is er een landelijke campagne ‘Benefriet’ gestart om consumenten thuis meer friet te laten eten. Informatie is te vinden op benefrietjes.nl