Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bijzonder: Hof Den Bosch publiceert naam van veroordeelde Marktplaats-oplichter

DEN BOSCH - De 56-jarige J. den H. die dinsdag door het gerechtshof in Den Bosch is veroordeeld tot zes jaar cel wegens zeker vijftig gevallen van oplichting, kan zijn misdaad niet verdoezelen. Het Hof gaat de uitspraak met zijn naam publiceren, in een poging te voorkomen dat hij nog meer slachtoffers maakt.

Het gebeurt zelden tot nooit dat een rechtbank of Hof een naam naar buiten brengt. Uitspraken van rechters worden wel op Rechtspraak.nl gepubliceerd, maar altijd anoniem. Het Hof is dan ook niet over één nacht ijs gegaan, blijkt uit de motivatie. 

120.000 euro

Den H. uit Veenendaal bood, vaak met een andere verdachte, tussen 2013 en 2016 bouwmaterialen aan via onder meer Marktplaats. Door het internetverkeer van de advertenties via wifi van hotels te laten lopen, waren ze nauwelijks te traceren. De koper moest steeds een voorschot betalen, maar de producten werden nooit geleverd. Al met al lichtte hij voor ruim 120.000 euro mensen in Nederland en België op. Dat geld moet hij terugbetalen.

Het Hof wrijft het de man aan dat hij kwetsbare mensen oplichtte. Een van de slachtoffers was zijn eigen zoon. ,,De verdachte heeft zo ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat een kind in zijn ouder mag stellen”, vindt het gerechtshof.

Over twee weken

Omdat hij al eerder voor oplichting is veroordeeld, wil het Hof de samenleving voor de man waarschuwen. Zijn naam komt in het vonnis op de site van het Hof te staan. Maar wel pas over twee weken en als geen van de betrokken partijen in cassatie gaan. Dan is de uitspraak onherroepelijk. 

De andere verdachte is eerder door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook hij ging in beroep, maar die zaak loopt nog.