Volledig scherm
Het nieuwe dagelijks bestuur van het waterschap, met (vlnr) Luc Mangnus, Gert van Kralingen, Marien Weststrate, Denis Steijaert en Philipp Keller © Waterschap Scheldestromen

Bestuur van waterschap wil meer gaan verdienen

MIDDELBURG - Het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen wil zijn eigen beloning met 9 procent verhogen. Dat zou betekenen dat het salaris voor hun deeltijdfunctie stijgt naar 4687 euro bruto per maand.

Het dagelijks bestuur van een waterschap mag in totaal maximaal drie keer zoveel verdienen als de dijkgraaf (7812 euro per maand), ongeacht het aantal leden. Als er 5 leden zijn, zoals bij Scheldestromen, komt dat neer op maximaal 60 procent per persoon.

Het vorige dagelijks bestuur ging niet tot het uiterste en zat op 55 procent. Twee weken geleden is een nieuw dagelijks bestuur aangetreden, bestaande uit Denis Steijaert, Marien Weststrate, Gert van Kralingen, Luc Mangnus en Philipp Keller. Steijaert, Van Kralingen en Mangnus zaten ook in het vorige bestuur. 

Meer tijd

Zij constateren dat ze steeds meer tijd aan het waterschap kwijt zijn. De uitvoering van de kerntaken (dijkbeheer, zuivering afvalwater, regelen waterstand en wegbeheer) vraagt extra inzet. Maar ook bij grote landelijke thema's zoals klimaatverandering, duurzaamheid en circulaire economie heeft het waterschap een rol en moet er vaker buiten de deur worden overlegd met andere partijen.

Verder wil het dagelijks bestuur ‘regionale thema's’ aan de portefeuilles toevoegen, wat extra inzet vergt. De leden willen elkaar bovendien ‘op alle onderwerpen en thema's’ kunnen vervangen, schrijven ze in een voorstel aan de algemene vergadering. ,,Het is tenslotte teamwork.”

De algemene vergadering beslist op 4 juli over de beloning van het dagelijks bestuur. Als zij akkoord gaat, kost dat het waterschap (inclusief sociale lasten) 35.000 euro extra op jaarbasis.