Volledig scherm
PREMIUM
Aardappelen. © ANP

Bedrijf uit Vogelwaarde verdacht van omvangrijke fraude met 250 ton ongekeurde aardappelen

VOGELWAARDE - Handelsbedrijf Zeeland Trade in Vogelwaarde wordt verdacht van illegale pootgoedhandel. Het zou 250 ton aan aardappelpootgoed zonder geldige keuringscertificaten hebben geleverd aan Belgische telers en zich zo hebben verrijkt. De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) spant een civiel-rechterlijke procedure aan. Mogelijk volgt er ook een strafzaak. 

Directeur Wim van Buynder van Zeeland Trade zegt onschuldig te zijn. ,,Ik heb het pootgoed van een teler. Ik was niet op de hoogte dat het ongekeurde pootaardappelen waren.” Van Buynder sluit niet uit dat ‘hij juridische stappen tegen de leverancier neemt’.

Breeders Trust, die de sjoemelaardappelen op het spoor kwam, stelt dat het bedrijf heeft toegegeven dat het valse keuringslabels heeft gebruikt. Breeders Trust bewaakt voor tien veredelingsbedrijven het kwekersrecht. Ook de NAK beschouwt Zeeland Trade en de leverancier, een teeltbedrijf met 350 hectare pootgoed uit het Brabantse Kruisland, als daders. ,,Zeeland Trade is overduidelijk mededader. Het bedrijf heeft de keuringsplicht ontdoken. Het heeft ook erkend dat het valse labels aan de partijen pootgoed heeft gehangen. Bovendien heeft het bedrijf inbreuk gemaakt op het merkenrecht. Fontane is een licentieras van handelscoöperatie Agrico. Al het pootgoed moet worden teruggeleverd aan Agrico. Dat is niet gebeurd en daarmee pleegt het bedrijf contractbreuk”, zegt directiesecretaris Arjan Kroon van de NAK. Ook het teeltbedrijf heeft schuld bekend. Volgens Kroon is deze omvangrijke fraudezaak uniek. ,,Ik heb dit nog nooit meegemaakt.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan

    Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan

    VLISSINGEN - Dit wordt de zomer van de smalle stranden. Van zand zonder loopplanken, van zoeken naar prullenbakken en van strandhuisjes die noodgedwongen moeten verhuizen. Oorzaak: vanwege de stikstofcrisis kan het strand niet worden opgespoten. Intussen knabbelt de zee onvermoeibaar aan het Zeeuwse strand. Op veel plekken is het al akelig smal geworden. ,,Misschien moeten we van bepaalde stukken strand gaan zeggen: bij hoog water niet gebruiken.”