Volledig scherm
Alain Borm uit Kloosterzande © Camile Schelstraete

Arbeidsmigranten Cloosterstraat Kloosterzande kunnen mogelijk blijven

KLOOSTERZANDE - Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Alain Borm uit Kloosterzande arbeidsmigranten uit een pand in de Cloosterstraat moet weren. Leden van de commissie ruimte zinspeelden er dinsdag op om het huisvestingsplan van het college te verzachten.

Volgens het plan van het Hulster college van B en W zou er tussen twee woningen voor arbeidsmigranten voortaan een straal van 150 meter moeten zitten. Die maatregel kwam er nadat wethouder Jean-Paul Hageman een kleine twee jaar geleden van de gemeenteraad de opdracht kreeg met beleid rond de huisvesting van arbeidsmigranten te komen. Per huis zijn vier migranten toegestaan, in een straal van 150 meter mag slechts één pand staan. Dat plan stuitte op verzet van Borm, want zijn twee huizen voor migranten in de Cloosterstraat in Kloosterzande zouden daardoor te dicht bij elkaar staan. Hij zou er één moeten sluiten.

Overleg

Borm besprak dinsdagavond met commissieleden zijn situatie. Als het plan wordt vastgesteld, trekken migranten richting campings, is zijn vrees. "Daar zitten ze op drie meter van elkaar." Hij toonde zich bereid water bij de wijn te doen. "Ik wil best een arbeidsmigrantenbelasting betalen. Dat levert de gemeente geld op en zo staan de migranten direct geregistreerd." Hageman benadrukte dat Borm wist dat er nieuwe regels aankwamen, voordat de Kloosterzandenaar het huis aan migranten verhuurde. "Alleen was die 150 meter toen nog niet bekend. Als die afstand meer of minder moet worden, kan ik de beleidsregel aanpassen", aldus de wethouder. De commissie leek daar wel wat voor te voelen. VVD, Progressief Hulst, Groot Hontenisse, CDA en onafhankelijk raadslid Jos van Eck maakten daarom een voorbehoud. De raad besluit 23 februari.