Angst en onzekerheid, maar ook komische taferelen aan de grens van Zeeuws-Vlaanderen

Reportage | videoRETRANCHEMENT/NIEUW NAMEN - Wie had dat ooit gedacht, dat de grens tussen Zeeuws-Vlaanderen en België ooit nog dicht zou gaan. Het coronavirus heeft het voor elkaar gekregen. Van Retranchement tot Nieuw Namen heersen angst en onzekerheid, maar ook spelen er zich haast komische taferelen af.

Op de dijk van het Zwin bij Retranchement is niet goed te zien of het fietspad in de verte dicht is. Aan de overzijde, op Belgisch grondgebied, rijden fietsers. Komen ze naar Nederland? Nee, toch niet, ze buigen af. Pas dichterbij de grens wordt het duidelijk. Een hekwerk sluit alles hermetisch af.

Een echtpaar uit Eindhoven komt aanrijden op de fiets. Ze hebben een tweede huisje in Nieuwvliet en willen daar zo lang mogelijk blijven, vertellen ze heel open. Ja, ze weten dat toeristen niet meer welkom zijn. ,,Maar ons zullen ze toch niet wegsturen?", klinkt het hoopvol.

Iets verderop zit de grensovergang van Retranchement-dorp richting Knokke ook potdicht. Met geen mogelijkheid kun je er langs. De grens is weer echt een grens. Knokke-Heist heeft ervoor gekozen slechts één weg open te houden, de weg vanuit Sluis. Twee politieagenten, een man en vrouw, houden er verkeer tegen. Ze nemen hun taak superserieus. De vrouw draagt een sjaal voor haar mond en weigert elk commentaar. ,,Ga weg!”, straalt ze uit.

 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.