Volledig scherm
Zwembad Koewacht afgelopen zaterdag, toen alleen abonnementhouders naar binnen mochten. © Bob Maes

Altijd id-bewijs nodig om zwembad Koewacht binnen te komen

KOEWACHT - Een ingrijpende maatregel moet een einde maken aan de overlast in het zwembad in Koewacht. Alle bezoekers van veertien jaar en ouder moeten zich voortaan identificeren. Voor niet-abonnementhouders geldt ook een registratieplicht.

Het Terneuzense college van B en W heeft dit dinsdag besloten. Aanleiding is dat een grote groep Belgische jongeren van Marokkaanse komaf zich vorige week maandag en woensdag in het openluchtbad flink heeft misdragen. Het kwam tot vechtpartijen. Enkele meisjes zijn aangerand. Het zwembadpersoneel probeerde in te grijpen, maar de groep was te groot. Ook lukte het niet, zelfs niet met hulp van de politie, om één van de raddraaiers op te pakken.

Kritiek

Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen, bepaalde vervolgens dat vanaf zaterdag alleen abonnementhouders nog in het zwembad mochten komen. Dat had effect. De overlastgevende jongeren bleven weg. De maatregel oogstte ook kritiek, omdat  goedwillende bezoekers zonder abonnement niet naar binnen mochten.

Het instellen van een registratie- en identificatieplicht is nu als oplossing gekozen. Niet-abonnementhouders kunnen het zwembad weer bezoeken. En wie zich misdraagt, kan sneller worden aangepakt. De namen zijn immers bekend. Eerdere maatregelen blijven gehandhaafd, zoals camerabewaking en de inzet van een beveiliger. Alle zwembadtoezichthouders krijgen bovendien een draagbare camera.

De maatregel geldt alleen voor het zwembad in Koewacht. Maar als de incidenten zich naar andere openluchtbaden in de gemeente verplaatsen, zoals in Sas van Gent of Axel, zal daar op dezelfde manier worden ingegrepen, aldus een woordvoerder.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement