De, naar nu blijkt, laatste uitreiking van de garnalenwimpel op de Visserijfeesten 2019 in Breskens, voor de Yerseke 6 van de familie Van der Endt uit Yerseke.
Volledig scherm
De, naar nu blijkt, laatste uitreiking van de garnalenwimpel op de Visserijfeesten 2019 in Breskens, voor de Yerseke 6 van de familie Van der Endt uit Yerseke. © Peter Nicolai

Aloude traditie Breskens verdwijnt: geen visserijwimpels bij gebrek aan vissers

BRESKENS - Een aloude traditie op de Visserijfeesten in Breskens verdwijnt. Voor het eerst dit jaar zullen geen wimpels aan de beste vissers worden uitgereikt. Ook zal er zaterdag geen gezamenlijke maaltijd meer zijn bij wijze van officiële start.

Het is een logisch gevolg van de teloorgang van de vissersvloot in Breskens. Die telt nog maar één kotter: de Breskens 29. Visserijvereniging Ons Belang die al van 1918 stamt, heeft daarom besloten de handdoek in de ring te gooien. Naast de Breskens 29 was er nog slechts één lid, de Zeebrugge 8. In 1968, bij het halve eeuwfeest, waren er nog zo’n honderd leden.

Het heeft geen zin meer

Ons Belang tekende altijd voor de officiële start van de Visserijfeesten zaterdag en de uitreiking van visserij- en garnalenwimpels. De visserijwimpel is al sinds 2016 niet meer uitgereikt, Breskens is toch vooral een garnalenhaven. De garnalenwimpel verdwijnt nu dus ook. ,,Het heeft geen zin meer om door te gaan met zo weinig leden”, stelt voormalig secretaris Foort Lokerse in alle nuchterheid vast. Wat er nog in kas was, ruim 9000 euro, is verdeeld onder visserijgerelateerde doelen: Stichting Oorlogsmonument, het Visserijmonument, het Visserijmuseum, de KNRM en het Comité Visserijdagen.

Met de Visserijfeesten komt het wel goed. Ons Belang stuurde van 1953 tot 1979 de organisatie aan, waarna het zelfstandige Comité Visserijdagen dit overnam. De Visserijfeesten Breskens zijn dit jaar van vrijdag 7 tot en met zondag 9 augustus. De Visserijkoningin en Garnalenprins blijven ook. ,,Die presenteren we de eerste avond aan het grote publiek”,  laat comitélid Luciën van den Broecke weten.