Peter van Dijk (PVV).
Volledig scherm
Peter van Dijk (PVV). © Lex de Meester

Afgezette Peter van Dijk (PVV): ‘Klinkklare leugens, dit accepteer ik niet’

MIDDELBURG - De Zeeuwse PVV-fracties hebben het vertrouwen opgezegd in Peter van Dijk en zetten hem uit de partij. Van Dijk is voorzitter van de Statenfractie en lid van de Eerste Kamer.

De Statenfracties en de raadsfracties in Terneuzen en Tholen hebben een waslijst aan verwijten aan het adres van Van Dijk op tafel gelegd. Hij zou misbruik hebben gemaakt van zijn positie, onder meer door zijn echtgenote in dienst te nemen en geld uit het fractiebudget te lenen. Inhoudelijk zou hij ‘zowel voor als achter de schermen praktisch niets’ hebben gedaan afgelopen jaren.

Doodsbedreiging

De fracties wijzen erop dat zij Van Dijk meermaals hebben aangesproken op zijn gedragingen, maar dat hij geen tegenspraak duldt. Hij zou mensen tegen elkaar uitspelen en mensen intimideren. PVV-Statenlid Vincent Bosch zegt dat de gemoederen zo hoog zijn opgelopen dat Van Dijk hem in februari van dit jaar met de dood heeft bedreigd. Daarvan heeft hij vorige week vrijdag aangifte gedaan bij de politie in Bergen op Zoom.

De fracties zeggen het vertrouwen in Van Dijk op, zetten hem uit de Zeeuwse PVV en roepen hem op zowel zijn Statenzetel als zijn Kamerzetel terug te geven aan de PVV. Zij willen ook dat Van Dijk van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer wordt gehaald. Vincent Bosch is inmiddels benoemd als nieuwe voorzitter van de Statenfractie.

Verbijsterd

Van Dijk is verrast en verbijsterd. ,,Dit is je reinste laster en smaad” zegt hij, verwijzend naar het ‘manifest van wantrouwen’ dat is opgesteld. ,,Ze kunnen opstellen wat ze willen, maar er staan echt klinkklare leugens in. Ik accepteer niet wat daar in staat. Alles is gelogen en verdraaid. Het is alleen maar bedoeld om iemand zwart te maken. Ze krijgen een strafrechtelijke aanklacht aan hun broek.”

Van Dijk zegt dat hij niet zomaar aan de kant kan worden gezet en dat de landelijke PVV zich inmiddels op de situatie beraadt.

Lees hier het manifest van wantrouwen tegen Peter van Dijk.