Volledig scherm
Scheepvaart op de Westerschelde. © Cris Sohier

Actie laat zien: veel plastic op Zeeuws-Vlaamse oever van Westerschelde

ANTWERPEN - Langs de Schelde liggen miljarden stukjes plastic, en die komen vooral uit de Antwerpse haven. Dat concludeert de Antwerpse actiegroep ‘Antwerpen Schaliegasvrij’ na de ‘plastickeuteljacht’ van afgelopen zondag.

De actiegroep onderzocht zo'n vijftig plekken langs de (Wester)Schelde, vooral in Vlaanderen, maar ook acht in Zeeuws-Vlaanderen. Op die locaties bekeken ze een stukje van 25 bij 25 centimeter. In Zeeuws-Vlaanderen werden bij elkaar 850 plastic deeltjes (oftewel ‘plastickeutels’) aangetroffen.

In totaal werden in de vijftig kaders 22.000 stukjes plastic gevonden. Op basis daarvan schat de groep dat langs de Schelde miljarden stukjes plastic moeten liggen. 

Haven

In en rondom de Antwerpse haven werden de meeste stukjes plastic gevonden. De groep concludeert daarom dat de haven de bron van de vervuiling is, en dat het plastic niet uit de Noordzee komt. Vrijwilligers gingen ook op pad in het Zwin, Breskens en Vlissingen, maar de resultaten daarvan worden pas volgende week bekend. Komend voorjaar vindt een grotere internationale plastickeuteljacht plaats.