Volledig scherm
Een van de verdachten wordt afgevoerd © 112Midden-Zeeland

Acht aanhoudingen en 1,5 miljoen sigaretten gevonden bij illegale fabriek in Kapelle

KAPELLE - Bij een transportbedrijf aan de Handelsweg in Kapelle is vanochtend een illegale sigarettenfabriek gevonden. Bij een inval zijn rond 9.30 uur acht mensen aangehouden en 1,5 miljoen sigaretten in beslag genomen.

In de loods van de fabriek, die op dat moment in bedrijf was, werd ook nog eens 10.000 kilo ruwe tabak gevonden. Volgens de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, stonden in de loods 104 dozen met ruim een miljoen sigaretten, 217 dozen met 440.000 losse sigaretten en 71 dozen met ruwe tabak. 

Accijnzen ontdoken

De FIOD is bij het onderzoek betrokken omdat met handel in de nagemaakte pakjes enorm veel belasting wordt ontdoken. De productiewaarde van een pakje bedraagt zo’n anderhalve euro terwijl sigaretten van bekende merken in de winkel worden verkocht voor 6,70 per pakje. Ook de merkvervalsing is een strafbaar feit.

De makers wilden de rookwaren waarschijnlijk in België en Nederland verkopen. Alles wordt vernietigd, evenals de machines waarmee de sigaretten en de bijbehorende pakjes, werden gemaakt. Het onderzoek neemt vrijdag nog de hele dag in beslag. De ontruiming vindt zaterdag plaats.

Verhoor

Volgens de officier van justitie van het functioneel parket, die ter plaatse is, hebben de acht mensen die zijn aangehouden geen Nederlands paspoort. Ze hebben zich niet verzet tijdens hun aanhouding en zijn voor verhoor overgebracht naar verschillende bureaus in de omgeving.  Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Over hoe lang in de loods al illegale sigaretten worden gemaakt, doet de officier geen mededelingen. Ook wil hij op dit moment niets zeggen over de eventuele betrokkenheid van de eigenaar of de verhuurder van het pand.

Nooit verwacht

Een ondernemer die een stukje verderop aan de Handelsweg een loods huurt staat te knipperen met zijn ogen als hij het nieuws hoort. ,,Een illegale sigarettenfabriek? Nee, dat had ik nooit verwacht. Ik dacht eigenlijk dat er weer een nieuwe garage was gekomen met al die auto's die vandaag op het terrein stonden. Maar dat zijn dus allemaal auto's van de politie...”

De man, die liever niet met zijn naam in de krant wil, vermoedt dat het fabriekje nog niet heel lang operationeel is. ,,Tot vorig jaar zat hier nog een ander autobedrijf. Ik denk dat een maand of twee geleden dat bord aan de gevel is gehangen.” De  kleurige gevelreclame met de tekst ‘BOR Transport Logistics’ zegt hem verder niets.

Nachtwerk

De buurman vindt het opvallend dat hij nog nooit iemand bij de loods heeft gezien, terwijl er tijdens de inval toch acht mensen in het pand aanwezig waren. ,,Mijn broer en ik zijn hier een paar keer per week, ook 's avonds, maar ik heb nog nooit iets gezien. Die productie van die sigaretten moest bijna wel 's nachts plaatsvinden", denkt hij.

Het is de tweede keer dit jaar dat bedrijventerrein De Smokkelhoek in het nieuws komt met criminele activiteiten. In maart viel de politie een loods 250 meter verderop aan de Handelsweg binnen. Bij dit fruitbedrijf zou een partij cocaïne van 1500 kilo aangekomen zijn. De burgemeester sloot het pand in juni voor een half jaar.

Volledig scherm
Bij het transportbedrijf werd een illegale sigarettenfabriek gevonden. © Joeri Wisse