Volledig scherm
Zandpaviljoen Pier 7 is in april 2018 geopend op het Badstrand in Vlissingen. © Oreel Ruben

Aantal strandpaviljoens in Nederland het sterkst toegenomen in gemeente Veere

DOMBURG - Het aantal strandpaviljoens is de afgelopen vijf jaar het sterkst toegenomen in de gemeente Veere. Dat blijkt uit onderzoek van het horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. In Veere kwamen er in vijf jaar zes strandpaviljoens bij. Dat is een stijging van 25 procent. De gemeente telt nu dertig vestigingen.

Landelijk is het aantal strandpaviljoens de afgelopen vijf jaar toegenomen van 396 naar 413 paviljoens. Opvallend is daarbij dat de groei voor een groot deel veroorzaakt is door nieuwe paviljoens in niet-kustprovincies. Hier kwamen er negen bij. 

Den Haag, Zandvoort en Veere zijn de gemeenten met de meeste paviljoens. Bijna de helft van het Zeeuwse aanbod is gevestigd in de gemeente Veere.

Natuurbescherming

De verwachting is dat het aanbod van standpaviljoens de komende jaren licht zal blijven stijgen. De groei zal opnieuw vooral buiten de kustprovincies doorzetten. Exploitanten aan de kust hebben te maken met factoren als de natuurbeschermingswet en bestemmingsplannen waardoor er vaak een maximum geldt voor het aantal strandpaviljoens per gemeente of gebied.

  1. Esmee Sijnesael keerde na haar studie in Breda terug naar Zeeland: ‘Het kan soms raar gaan’
    PREMIUM
    VIDEO

    Esmee Sijnesael keerde na haar studie in Breda terug naar Zeeland: ‘Het kan soms raar gaan’

    MIDDELBURG - Net als tientallen andere provinciegenoten vertrok Esmee Sijnesael na haar middelbare school uit Zeeland naar de grote stad. Het werd Breda, waar ze als 17-jarige aan de opleiding Communicatie en Multimedia Design begon. Waar veel van haar leeftijdsgenoten Zeeland definitief vaarwel zegden, keerde de Zeeuws-Vlaamse na haar studie meteen terug. ,,Het had ook anders kunnen lopen, maar ik voel me thuis in Zeeland. Ik ben toch echt een Zeeuw.”