Volledig scherm
© Peter Nicolai

Aannemers kunstmestfabrikant Yara niet schuldig aan dood twee werknemers

DEN BOSCH - Ook het gerechtshof in Den Bosch stelde maandag dat een aannemer en onderaannemer bij chemiebedrijf Yara niet schuldig zijn aan de dood van twee Bosnische lassers. Ze voldeden aan de veiligheidsvoorschriften. Dat vond de rechtbank in Middelburg eerder ook, maar het OM ging in hoger beroep.

De mannen kwamen om het leven bij de bouw van een nieuwe ureumfabriek in Sluiskil in 2011. Daarvoor werd de Duitse aannemer Uhde in de arm genomen, die weer onderaannemer Hertel inschakelde. Deze twee bedrijven werden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor dood door schuld en het niet nakomen van de veiligheidsvoorschriften. Het hof vond echter dat die bedrijven voldoende hadden gedaan om ongelukken te voorkomen.

Eén lasser was in een 25 meter hoge tank gekropen en kwam daar door zuurstofgebrek om het leven. Een ander kwam mogelijk om doordat hij de ander wilde redden. Volgens het OM hadden de bedrijven de ingang van de tank beter moeten bewaken. Het hof vindt echter dat van de aannemers niet kan worden verwacht dat ze het mangat, waardoor je naar binnen kan, voortdurend bewaken. Zeker omdat ze voldoende veiligheidsmaatregelen troffen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement