Volledig scherm
© Peter Nicolai

Aannemers kunstmestfabrikant Yara niet schuldig aan dood twee werknemers

DEN BOSCH - Ook het gerechtshof in Den Bosch stelde maandag dat een aannemer en onderaannemer bij chemiebedrijf Yara niet schuldig zijn aan de dood van twee Bosnische lassers. Ze voldeden aan de veiligheidsvoorschriften. Dat vond de rechtbank in Middelburg eerder ook, maar het OM ging in hoger beroep.

De mannen kwamen om het leven bij de bouw van een nieuwe ureumfabriek in Sluiskil in 2011. Daarvoor werd de Duitse aannemer Uhde in de arm genomen, die weer onderaannemer Hertel inschakelde. Deze twee bedrijven werden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor dood door schuld en het niet nakomen van de veiligheidsvoorschriften. Het hof vond echter dat die bedrijven voldoende hadden gedaan om ongelukken te voorkomen.

Eén lasser was in een 25 meter hoge tank gekropen en kwam daar door zuurstofgebrek om het leven. Een ander kwam mogelijk om doordat hij de ander wilde redden. Volgens het OM hadden de bedrijven de ingang van de tank beter moeten bewaken. Het hof vindt echter dat van de aannemers niet kan worden verwacht dat ze het mangat, waardoor je naar binnen kan, voortdurend bewaken. Zeker omdat ze voldoende veiligheidsmaatregelen troffen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 30 januari: Mountainbikeclinics voor jeugd in Hulst

    30 januari: Mountainbi­k­e­cli­nics voor jeugd in Hulst

    Vanaf eind januari zijn er vier mountainbikeclinics voor kinderen van 8 tot en met 13 jaar in Hulst. Met de gratis clinics haakt Stichting Hulst voor Elkaar samen met Wielervereniging Zeeuws-Vlaanderen in op de Vestingcross die half februari verreden wordt. Tijdens de clinics krijgen de kinderen verschillende technieken onder de knie en wordt er gecrost. De mountainbikeclinics worden gehouden op vier verschillende data en op diverse locaties in de gemeente Hulst. Op 30 januari is de clinic van 14.30 uur tot 16.00 uur (vertrek vanaf de Liniedijk ter hoogte van de Koolstraat in Hulst). Op 6 februari is de clinic van 14.30 uur tot 16.00 uur (vertrek ter hoogte van Zoutestraat 109, Hulst). Op 13 februari is de clinic in Kapellebrug, van 14.30 uur tot 16.00 uur (vertrek vanaf parking Najade, Roskamstraat 44). Op 16 februari mogen de kinderen op het parcours van de Vestingcross rijden, van 13.00 tot 14.30 uur (vooraf melden bij parking HVV’24 aan de Zandstraat). Deelnemers moeten zich vooraf aanmelden via e- mail: sportenbewegen@hulstvoorelkaar.nl. Vermeld bij aanmelding naam, leeftijd, telefoonnummer, school en of je een mountainbike mee kunt nemen. Schrijf er ook bij welke dag(en) je mee wilt doen. Kinderen die geen mountainbike hebben, kunnen er een lenen.