Volledig scherm
Gedeputeerde Ben de Reu (r) onthult het bouwbord van Waterdunen. Dat staat ter hoogte van 't Killetje. © Provincie Zeeland

Aanleg natuurgebied Waterdunen komt nu in stroomversnelling

BRESKENS - Tijdens de bouwvak is er flink doorgewerkt in Waterdunen, maar komende tijd komt de aanleg van het natuur- en recreatiegebied echt in een stroomversnelling. Deze maand is begonnen met een van de grootste klussen: de aanleg van de inlaatkreek en verkeersbrug.

,,Nu gaat het écht gebeuren”, zegt gedeputeerde Ben de Reu tevreden. Het plaatsen van een bouwbord ter hoogte van de getijdenduiker laat dat aan passanten zien: 'Hier bouwen wij aan Waterdunen.'  De inlaatkreek is een belangrijk onderdeel voor Waterdunen.  Er ontstaat in het gebied een 'gedempt tij' door een milde vorm van eb en vloed. De getijdenduiker in de zeedijk regelt dat. De inlaatkreek komt tussen de duiker en het natuurgebied te liggen.  

Aannemer Martens en Van Oord is er al volop mee  bezig. ,,Donderdag is een stuk asfalt uitgebroken voor de kreek, daarna volgt nog explosievenonderzoek", zegt Camiel van der Heiden van Martens en Van Oord.  Het daadwerkelijke graven staat in december op de planning. De aannemer bouwt ook de brug over de inlaatkreek. ,,De mensen die naar het toekomstige recreatiepark gaan, moeten daar uiteindelijk overheen." 

Zevenhonderd vrachtwagens

Grond die wordt afgegraven voor de kreek, wordt in het gebied hergebruikt. Onder meer om eilanden op te hogen. Buiten Waterdunen is daarom weinig te merken van de werkzaamheden, behalve als er materialen worden aangevoerd.  Zo moet er nog extra zand komen voor de eilanden, en natuurstenen om de oevers te beschermen. ,,Er komen zevenhonderd vrachtwagens met stortstenen vanuit Breskens. Rond december of januari", zegt Van der Heiden. De weg wordt nergens afgesloten tijdens het transport.

Vlonder- en bruggetjespad

De Langeweg en Slikkenburgseweg blijven nog tot en met februari 2019 liggen voor bouwverkeer dat naar de inlaatkreek gaat. Daarna verdwijnt het asfalt definitief.  Onlangs zijn alvast de fietspaden verwijderd en kabels en leidingen zijn uit de grond gehaald. Dat zijn voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het middenpad, dat gedaan wordt door Romers Grondverzet. Het bedrijf maakt de kreekverbindingen af en gaat bruggen plaatsen die prefab worden gebouwd. De aanleg van het vlonder- en bruggetjespad van zo'n 900 meter lang, staat begin 2019 op de planning. Molecaten staat ook in de startblokken. Het bedrijf mag, in de loop van 2019, maximaal 400 huisjes bouwen.

Op zaterdag 22 september is er een open dag in Waterdunen. Tussen 10.00 en 15.00 uur is er van alles te zien en doen rond Hof Waterdunen, aan Hogedijk 3. Parkeren kan aan de Walendijk, vanaf daar rijdt een pendeldienst. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement