Volledig scherm
Commissaris van de koning Han Polman (rechts) neemt 2500 handtekeningen plus een speelgoedpontje in ontvangst van Meerten Dallinga, voorzitter van de Stichting ter Behoud van de Pont te Sluiskil. © Ruben Oreel

2500 handtekeningen voor behoud pont Sluiskil

SLUISKIL - De pont Sluiskil leeft. Dat is wel gebleken met de handtekeningenactie die de Stichting ter Behoud van de Pont te Sluiskil de afgelopen dagen heeft gehouden. Niet minder dan 2500 stuks mocht commissaris van de koning Han Polman er vrijdag op het Middelburgse Abdijplein in ontvangst nemen.

Stichtingsvoorzitter Meerten Dallinga reikte het pakket uit, in de hoop dat Provinciale Staten vanmiddag een positief besluit nemen over de toekomst van de veerverbinding. PvdA’er Ralph van Hertum en 50Plus-Statenlid George Lernout hebben een motie ingediend om jaarlijks 25.000 euro voor de pont beschikbaar te stellen, als de gemeente Terneuzen hetzelfde bedrag meebetaalt en de stichting ook een duit in het zakje doet.

Uit de vaart

Of de motie het zal halen, zal vanmiddag blijken. De partijen waarmee de PvdA in het dagelijks provinciebestuur samenwerkt, CDA, SGP en VVD, staan niet te springen de motie te steunen. Ze hebben die ook niet onderschreven. In 2017 heeft de provincie al geld aan de pont gegeven, onder de voorwaarde dat de stichting ervoor zou moeten zorgen in 2020 op eigen benen te staan. Financieel is dat niet mogelijk gebleken, zeker niet na een fikse tegenvaller met een groot onderhoudsbeurt deze zomer. De pont waarvan veel middelbare scholieren gebruik maken, dreigt per 1 januari 2020 uit de vaart te gaan.

De steun voor de motie van Van Hertum en Lernout zal van de oppositie moeten komen. Vermoedelijk draait het erop uit dat Provinciale Staten het dagelijks provinciebestuur zal vragen met alle partijen die bij de pont betrokken zijn, om de tafel te gaan zitten om tot een oplossing te komen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. IJzendijke weer twee dagen oorlogsgebied, bij viering 75 jaar bevrijding
    PREMIUM

    IJzendijke weer twee dagen oorlogsge­bied, bij viering 75 jaar bevrijding

    IJZENDIJKE - Het centrum van IJzendijke is dit weekend weer twee dagen oorlogsgebied, met zaterdag legervoertuigen en zwaarbewapende militairen in de Koninginnestraat en op de Markt. Net iets meer dan 75 jaar geleden was dat ook zo, toen Canadezen IJzendijke 17 oktober 1944 bevrijdden. Zondag gaan de activiteiten nog door, bij de boerderij van de familie De Dobbelaere aan de Isabellaweg waar bij een ontploffing 20 oktober 1944 veel mensen omkwamen.