Regen tijdens het Zeeland Nazomerfestival in Westkapelle in 2015.
Volledig scherm
PREMIUM
Regen tijdens het Zeeland Nazomerfestival in Westkapelle in 2015. © Lex De Meester

20 jaar theater op Zeeuwse locaties: de natuur in de hoofdrol

reportageHet Zeeland Nazomerfestival dankt zijn faam in Nederland en België aan theater op locatie. In de loop van twintig jaar zijn storm en regen, hitte en kou, ongedierte en pech getrotseerd. Vanwege de pandemie kan de jubileumeditie dit jaar niet doorgaan.

In zijn Antwerpse stamkroeg vertelt Jan Decleir, de grootste acteur van België, graag over die twee weken dat hij aan de oevers van de Oosterschelde de hoofdrol vertolkte in Onder het melkwoud van Dylan Thomas. Elke avond, op hetzelfde tijdstip, als hij het zich goed herinnert zelfs bij dezelfde zinsnede, liep er een vette rat over het toneel. Hij snuffelde even rond en verdween dan weer. ,,Na een paar avonden zat ik eigenlijk al te wachten tot hij zich liet zien en ja hoor, daar was hij.”

Jan Decleir in Onder het melkwoud.
Volledig scherm
Jan Decleir in Onder het melkwoud. © Lex De Meester

Extra pilsje

Alex Mallems in 2010
Volledig scherm
Alex Mallems in 2010 © Lex De Meester

Mettertijd en onder invloed van een extra pilsje is het verhaal wellicht wat mooier geworden, maar het zegt wat als een acteur die speelde in voor Oscars genomineerde films als Daens en Karakter, een toneelspeler die in de mooiste schouwburgen van Europa heeft gestaan, bij het ophalen van zijn herinneringen steevast teruggrijpt op die twee weken aan de Schelphoek bij Serooskerke (S), toen de natuur zijn podium was.

Over het Zeeland Nazomerfestival (ZNF), dat twintig jaar bestaat, zijn prachtige anekdotes op te tekenen. Zeeuwse locaties hebben een nieuwe glans gegeven aan bestaande theaterstukken, maar even zo goed heeft het publiek met andere ogen gekeken naar oevers, horizonnen, monumentale gebouwen, tuinen en boerenerven. Makkelijk was het nooit, de botsing van cultuur en natuur stelde de makers vaak voor onoverkomelijke problemen. ,,Na twintig jaar locatietheater word je heel nederig ten opzichte van de natuur en de elementen”, zegt Alex Mallems, die vanaf de eerste dag als artistiek leider de locatievoorstellingen van het ZNF heeft geprogrammeerd en alle plekken heeft gespot. ,,Want de natuur wint altijd.”