16 Brabantse coronapatiënten overgebracht naar ziekenhuis Terneuzen: ‘We helpen waar het kan’

video / updateTERNEUZEN - Zestien Brabantse coronapatiënten zijn gisteravond laat overgebracht naar ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen. In Brabant kunnen ze de toestroom van besmette mensen niet aan en daarom wordt er uitgeweken naar ziekenhuizen in de rest van het land. ,,Zeeuws-Vlaanderen helpt Brabant in deze crisistijd waar het kan", laat de woordvoerder van het ziekenhuis weten.

In totaal liggen er bij ZorgSaam nu twintig coronapatiënten in het ziekenhuis. De zieken komen niet allemaal op de intensive care te liggen. Het Terneuzense ziekenhuis heeft negen IC-bedden, maar heeft de mogelijkheid uit te breiden naar een deel van het OK (operatiekamer) complex. Momenteel vinden er alleen spoedoperaties plaats waardoor een verdubbeling van de IC-capaciteit mogelijk is.

Bij het ziekenhuis was het gisteravond een komen en gaan van ambulances. De medewerkers hadden allemaal beschermende kleding aan en de ambulances werden continu ontsmet om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. 

Adrz

Het Adrz laat weten ‘nog geen grote hoeveelheid patiënten’ te hebben opgenomen. ,,Wel een enkele. We geven dagelijks het aantal IC-bedden door. Het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) beslist.”Bij het Adrz liggen nu negen coronapatiënten op de IC, in totaal zijn er 18 mensen met corona.

De Intensive Care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zien dagelijks nog altijd tientallen nieuwe coronapatiënten komen. Inmiddels bezetten zij 546 bedden. De beddencapaciteit is op papier laag, maar wordt nu overal opgeschroefd. 

Coronapatiënten worden overgebracht naar Terneuzen.
Volledig scherm
Coronapatiënten worden overgebracht naar Terneuzen. © HV Zeeland